Search
Close this search box.

UZ

Lipa

OŠ Lipik

Lipik

Učenička zadruga Lipa, OŠ Lipa

Učenička zadruga osnovana je 2011. godine. Djelovanje zadruge odvija se kroz tri sekcije:

1. Voćarska (voditelj Stjepan Benković) – uzgoj tradicionalnih sorti jabuka u velikom ograđenom voćnjaku na ekološki način te šljiva, malina, trešanja i stotinjak sadnica aronije. Od voća iz voćnjaka pravimo domaći pekmez, razne đemove, kompote, sokove i jabučni ocat.

2. Kreativna  (voditeljica Anita Dujić) – izrada prigodnih dekorativno upotrebnih predmeta, pakiranje proizvoda, osmišljavanje i ukrašavanje ambalaže.

3. Foto-sekcija ( voditeljica Ivanka Matković) – fotografiranje i izrada fotografija.

Učenička zadruga aktivna je na smotrama i raznim lokalnim sajmovima. Rad zadruge vidljiv je na Danima voćara (Lipik), Božićnom sajmu (Lipik), županijskim smotrama učeničkih zadruga, Uskršnjem sajmu (Lipik), Danu zdrave hrane i rekreacije (Lipik), te Danu škole (Lipik).

Na županijskim smotrama aktivno sudjelujemo i predstavljamo zadnje četiri godine u voćarskoj i kreativnoj sekciji. Voditeljica također vodi vrt na visokim gredicama gdje sadimo razno sezonsko povrće: mrkvu, ciklu, peršin, luk, papriku, rajčicu, patliđan, salatu, špinat i ukrasne tikvice, te aromatično i ljekovito bilje. Od povrća iz vrta radimo veselu zimnicu i ajvar. Ove godine dobitnici smo nagrade Najljepši školski vrtna koju smo jako ponosni, a koja nas ujedno i obvezuje na još bolji i predaniji rad.


Anita Dujić, voditeljica zadruge