UZ

Pčelica

OŠ Mate Lovraka

Županja

UZ Pčelica osnovana je 13. rujna 2007. godine i okuplja u svoje četiri sekcije oko sto učenika koji svojim marljivim radom bilježe zapažene rezultate.

Etno sekcija šara tikvice, njegujući tradiciju našeg šokačkog kraja. Šarane tikvice prepoznatljiv su suvenir županjske posavine. Tajnu izrade pokazala je članovima zadruge vanjska suradnica gđa Kata Žigmundovac koja još uvijek izrađuje šarane tikvice i u 80. godini života. Upravo tim umijećem UZ Pčelica predstavila se na XXI. Državnoj smotri u Puli 2009. godine gdje je osvojila 1. mjesto u kategoriji naučno-istraživačkih radova s temom Povijest oslikavanja tikvica u županjskom kraju.

Grupa vezilja njeguje izradu narodnog veza i u sekciji su učenici od 2. do 6. razreda pokazali izuzetnu marljivost i strpljivost vezući miljetiće, tabletiće, jastučnice, pregače i time pokazujući svu ljepotu prepoznatljivih motiva bogate Šokadije.

Likovna sekcija obuhvaća dvije grupe u kojima učenici bojaju različite staklene predmete (bočice, vaze, zdjelice), izrađuju prigodne čestitke te nakit od fimo mase, perlica i žice. Posebno ističemo izradu eko vrećica kako bi kod učenika podigli svijest o zaštiti okoliša i dali svoj doprinos štiteći prirodu od plastike. Također oslikavaju se svilene marame, a uveli smo i pletenje i heklanje šalova od vune što je jako dobro prihvaćeno pa smo zarađeni novac mogli uložiti u kupnju novog materijala za rad, pomogli potrebitim učenicima i dali prilog za ekskurziju.

Sapuni s mirisom lavande i ruže bili su hit na prodajnoj izložbi u prostorima škole.

UZ Pčelica redovito sudjeluje na županijskim smotrama učeničkih zadruga gdje smo i dobili priznanje za aktivnost i novi proizvod eko vrećice. Također sudjeluje i na manifestacijama u gradu od kojih je najpoznatije Šokačko sijelo, a povodom Dana muzeja zadrugari su se aktivno uključili na radionici Pletenje šibom gdje su pokazali zanimanje i spretnost za ovo umijeće iz bogate etno baštine našeg kraja.

Voditeljice sekcija: Ruža Mikić i Lucija Baotić (vezilje), Josipa Vincetić (likovne sekcije) te Kuzmić Slavica i Marlena Galović (etno sekcija).


Voditeljica zadruge: Slavica Kuzmić


Kontakt: 032/831-182
Email: slavica.kuzmic@gmail.com
Email skole: os-m.lovraka@vk.t-com.hr

Web: www.os-mlovraka-zu.skole.hr