UZ

Matija Gubec

OŠ "Matija Gubec"

Jarmina

Učenička zadruga Matija Gubec osnovana je 2002. godine na inicijativu tadašnje ravnateljice škole Dragice Naglić i prof. biologije i kemije Snježane Crčić. Tradicija našega kraja, voćarstvo, osigurala je temelj razvoja zadruge.

Tako smo zasadili breskve, kruške, višnje i jabuke u voćnjaku. Rad u voćnjaku se sastojao od orezivanja, povijanja grana, ekološkog načina borbe protiv nametnika, berbe. Od plodova smo proizvodili kompote, pekmeza, sokove, likere. Ova školska godina donosi nam promjene jer se stabla voćaka, zbog starosti, zamjenjuju sa grmovima lješnjaka. Tako nas u daljnjem radu čekaju novi izazovi i novi proizvodi.

Našu zadrugu sada tvore četiri sekcije: 

Botaničari – voditeljica Mirela Redžić
Etno skupina – voditeljica Snežana Mikulec
Likovna skupina – voditeljica Vesnica Vinković
Fotogrupa – voditeljica Andrea Pavić

Botaničari
Botaničari uređuju vrt na kojem se uzgajaju tradicionalno cvijeće našeg kraja kao što su ruže, hortenzije, kadife, jorgovani, narcisi, tulipani, perunike. Uz to su svoj rad proširili sa uzgojem ljekovitog bilja, kao što je ružmarin, lavanda, metvica. Od navedenog bilja, botaničari su napravili osvježivače prostora, sapune i čajeve.

Etno skupina
Glavna zadaća ove sekcije je očuvanje i njegovanje tradicije, izrada uporabnih i ukrasnih predmeta sa motivima iz narodnih nošnja i ručnih radova. Jako se ponosimo suradnjom s roditeljima i bakama naših učenika koji rado uče i prenose tradiciju vezenja na mlade zadrugare. Motivi potječu iz Hrvatskog Zagorja, kao i mještani Jarmine.

Likovna skupina
Likovna skupina bavi se izradom ukrasnih i uporabnih predmeta gdje se najčešće koriste prirodni materijale ili reciklirajući stvaraju novi predmeti. Pri tome se razvija kreativnost i ekološka svijest. Velika pozornost usmjerena je prema drvetu i uporabnim predmetima od drveta simbolu Slavonije.

Fotoskupina
Mladi fotografi redovito prate rad naše zadruge, ali i ostale događaje u školi, te svoje uratke objavljuju na internetskim stranicama, časopisima i različitim natječajima. Imali su nekoliko samostalnih izložbi, različitih foto zapisa, a i uradci pojedinih članova dobivali su nagradu za najfotografiju godine.

Svoje aktivnosti i radove prezentiramo kroz različite izložbe, izlaganja u školi, humanitarne akcije te na susretima i smotrama učeničkih zadruga, a svoje proizvode plasiramo putem prodajnih izložbi i sajmova.

I prije kraja…ovu školsku godinu, 2018./2019.započeli smo kao domaćini Državne smotre učeničkih zadruga u Vinkovcima, na što smo iznimno ponosni. Dva dana uživali smo u bogatstvu i raznolikosti proizvoda, srdačnosti  i ugodnoj atmosferi. 


 S pozitivnim iskustvom i željom za rad, krećemo u nove pobjede!

Mirela Redžić i Snježana Crčić