UZ

Klasje

Obrtničko-industrijska škola

Županja

Učenička zadruga Klasje
Obrtničko-industrijska škola Županja

Učenička zadruga Klasje osnovana je 1983. i djelovala je sa raznim sekcijama. Danas broji 30-ak učenika zadrugara koji djeluju i aktivni su kroz slijedeće sekcije:

  1. Vezilje
  2. Šlingerice
  3. Slikarsko-dekoraterska sekcija
  4. Izrada odjeće i predmeta šivanjem
  5. Pirografija

Učenička zadruga Klasje vrlo aktivno sudjeluje u svojoj zajednici: Šokačko sijelo, Žetva i vršidba u prošlosti, Čobanske dječje igre, Advent u Županji u organizaciji Turističke zajednice grada Županje, Lijepa naša Sava, Božićni sajam u Gradskoj knjižnici Županja, te organizira izložbe u školi. Redovito sudjeluje na Županijskim smotrama učeničkih zadruga Vukovarsko-srijemske županije, a redovno i na državnim smotrama učeničkih zadruga. Na Državnoj smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Zadru, UZ Klasje dobila je priznanje za Najproizvod – Ovratnik sa zlatovezom. U našim sekcijama, čiji je rad međusobno povezan u izradi nekog proizvoda, njeguje se i čuva tradicija ovog kraja, daje se smislenost radu i izradi predmeta i razvija se poduzetnički duh kod mladih.

Sekcija Vezilje bavi se vezenjem i izradom zlatoveza na tradicijski način. Zlatovez se radi sa 2 konca: gore zlatni ili srebrni a dolje pamučni. Ova tehnika je zahtjevna, ali na ovaj način naši preci štedjeli su na utrošku zlatnog konca koji je bio teže dostupan. Zlatovez primjenjujemo na odjevnim predmetima: haljinama, bluzama, prslucima, pojasima, ovratnicima, narukvicama, broševima, slikama i ogrlicama. Ova tehnika sa srebrnim koncem naziva se srma.

Sekcija Šlingerica također njeguje vrlo tradicijsku i uvriježenu tehniku rukotvorstva. Želimo na mlade prenijeti i očuvati od zaborava znanje naših baka i prabaka. Izrađujemo odjevne predmete sa šlingom i torbe. Modeli su modernog kroja, a šlinga na bijelom platnu često se boji bojama za tekstil. Ovakvi predmeti pokazali su se privlačni, posebno za ženski dio populacije.
Slikarsko – dekoraterska sekcija oslikava staklene predmete bojama za staklo, izrađuje adventske vijence, na drvenim i drugim podlogama primjenjuje dequpage tehniku, primjenjuje quilling na podlogama te se izrađuju slike s raznim motivima.
Sekcija Izrada odjeće i predmeta šivanjem izrađuje modne torbe sa šlingom ili zlatovezom koje izrade neka od sekcija, također sa istim detaljima, haljine, bluze, ovratnike, pojase.

Sekcija Pirografija koristi pirografe, male ručne uređaje koji djelovanjem visoke temperature spaljuje drvenu podlogu, odnosno crta se motiv izrađen olovkom na drvenoj podlozi. Pirografija iziskuje ravijanje sposobnosti crtanja i posjedovanje afiniteta prema crtanju. Pirografijom izrađujemo podloge s modernim i tradicijskim slavonskim motivima: magnete, podmetače za čaše, slike na temu kuharica, slavonske pejzaže ili moderne teme.

Voditeljica UZ Klasje i županijska voditeljica Podružnice HUUZ-a: Sanja Barbir Bošnjaković

Voditeljica sekcija UZ KlasjeSlavica Lenić

Adresa:
Obrtničko-industrijska škola Županja
Veliki kraj 42.
32270 Županja
Mail: obrind-skola-zupanja@vk.t-com.hr
Kontakt: 032 837-442    098 1786 848