UZ

Agro

Poljoprivredna šumarska škola

Vinkovci

Učenička zadruga Agro, osnovana je 2011. godine. Djelovanje zadruge odvija se kroz pet sekcija:

1. Hortikulturna (voditeljica Marina Gadanac) – uzgoj jednoljetnica, dvoljetnica u plasteniku, njihova sadnja na gredice oko škole i školskog vrta kao i izrada prigodnih aranžmana (božićnih, uskršnjih te dekoracija)
2. Prehrambeno – pčelarska (voditeljica Vukosava Milidrag) – proizvodnja pekarskih i mesnih prerađevina, meda i ostalih pčelinjih proizvoda
3. Povrtlarska (voditeljica Vesna Vuković) – proizvodnja povrtnih kultura na otvorenom i u hidroponskom uzgoju, proizvodnja, branje i sušenje ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.
4. Voćarsko-vinogradarska (voditeljica Ivuša Špoljarec) – proizvodnja voća i grožđa te prerada proizvoda od voća (jabučni ocat, čips)
5. Ratarsko-mehanizacijska (voditelj Blaž Kalaica) – proizvodnja ratarskih kultura i popravak poljoprivrednih strojeva.

Učenička zadruga Agro, prepoznatljiva je na raznim lokalnim sajmovima te smotrama. Rad naše zadruge vidljiv je na izložbama, manifestacijama (Vinkovačke jeseni), Božićni sajam (Vinkovci), Sajam zdravlja (Vinkovci), Dan škole. Aktivno sudjelujemo na županijskim smotrama te državnoj smotri učeničkih zadruga. Proizvodimo presadnice povrća i cvijeća, uzgajamo povrće u zaštićenim prostorima, hidroponski uzgoj, uzgoj u visokim gredicama. Sve proizvode plasiramo na tržište i to uglavnom prodajemo na kućnom pragu u školskom vrtu (presadnice, jabučni ocat, čajevi, med, čips od jabuke, povrće iz vrta i hidroponskog uzgoja).

 Mirjana Butorac, dipl. ing., voditeljica zadruge