Search
Close this search box.

UZ

Tkanica

SŠ Matije Antuna Reljkovića

Slavonski Brod

Učenička zadruga Tkanica osnovana je 1989. godine. Prekinula je s radom 1990. godine, a prekid je trajao do 2000. godine. Od tada, pa sve do danas zadruga okuplja učenike koji su uključeni u rad izvannastavnih aktivnosti – koje ujedno prestavljaju sekcije zadruge.

U proteklih nekoliko godina rad zadruge je proširen većim brojem učenika i nastavnika-voditelja sekcija:

• Ekološko-vrtlarska
• Plodovi zemlje
• Proizvodnja pčelarskih proizvoda
• Fitoart
• Domaćinstvo
• Keramika
• Izrada tradicionalnih frizura

U radu nam pomažu i druge izvannastavne aktivnosti koje djeluju u školi. Trenutno okupljamo stotinjak učenika koji aktivno sudjeluju u tehnološkim procesima, od planiranja pa sve do prodaje finalnih proizvoda. Način rada i ustroj zadruge utvrđen je Pravilima koja su donesena 2016. godine. U zadruzi posebno razvijamo i njegujemo radne navike i vrijednosti: stječu se znanja i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode i njegovanja narodne baštine i tradicije. Time kod učenika stvaramo preduvjete za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini. Ostvarili smo zapažene rezultate na državnoj i županijskoj razini, a izdvojit ćemo one najvažnije:

– nagrada za Najproizvod na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Vinkovcima,
– prvo mjesto na Županijskoj smotri u Lužanima,
– prvo mjesto za najbolje uređeni izlagački prostor na sajmu Jabučini dani u Đakovu i Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu.
– domaćinstvo Međužupanijskog susreta učeničkih zadruga

Finalne proizvode (sok, čips, med, eko-povrće, proizvodi od ljekovitog i začinskog bilja itd.), zadruga plasira na tržite različitim prodajnim kanalim, uglavnom kratkim lancima opskrbe, kao što je prodaja na kućnom pragu (u prostoru škole), putem interneta ili sudjelovanjem na sajmovima. Prihod od prodaje proizvoda koristi se za nabavku opreme, nastavnih sredstava i materijala u cilju unaprjeđenja rada zadruge.