Search
Close this search box.

UZ

Brdo jabuka

OŠ "Vladimir Nazor"

Adžamovci

Učenička zadruga osnovana je 30. 3. 2011. godine, a temelj za osnivanje bio je voćnjak starih sorti jabuka koji škola ima u svom posjedu još od 2001. godine. Voćnjak se nalazi u selu Brđani gdje je nekada bila područna škola. Voćnjak je mogao postati dio prošlosti naše škole, no skupina entuzijasta odlučila je sve pretvoriti u jednu priču – priču o Učeničkoj zadruzi „Brdo jabuka“.
Sve voćke posađene u našem voćnjaku dobivene su iz sjemena starih sorti jabuka. Tadašnji zaposlenik škole, danas pokojni, prof. Ivo Dautović sakupljao je stare sorte jabuka kako ne bi izumrle i njihovo sjeme sadio. Jabuke koje su iznikle kasnije je s učenicima prenosio u voćnjak. Sadnja voćnjaka završena je 2004. godine, u njemu se nalazi oko 100 sadnica jabuka sa 70 različitih sorti jabuka.
Voćnjak je 2012. godine proglašen voćnjakom Ive Dautovića i nosi ime po njemu.
2012. godine voćnjak dobiva Certifikat o ekološkoj proizvodnji.

SEKCIJE UČENIČKE ZADRUGE

EKOLOŠKO-VOĆARSKA SEKCIJA
Cilj je upoznavanje učenika s načinom rada u eko voćnjaku i uzgojem starih sorti jabuka.
Stare sorte u našem voćnjaku su: bobovac, dugata, vošćenika, malinovača, ivanlija, šarulja, zelenika, zvečarka, srčika, breskovača, punika…
Učenici uče kako obrađivati takav voćnjak, kako pravilno formirati krošnje, to jest vrše rezidbu. Oni u voćnjaku vrše gnojidbu stajskim gnojem i kreče voćke kako bi ih zaštitili od nametnika. U voćnjak su postavljene solitarne pčele, koje služe isključivo za oplodnju cvijeta jabuke. U jesen učenici i njihova voditeljica beru jabuke te ih skladište, a po završetku uklanjaju višak plodova iz voćnjaka kako ne bi došlo do razvoja bolesti.

DOMAĆINSTVO
Učenici s voditeljicom na tradicionalan način izrađuju kompote, sok i pitu od jabuka, po domaćim receptima njihovih baka. Svi materijali koje se upotrebljavaju su prirodni.
Na domaćinstvu učenici takođe uče tehnike šivanja te izrađuju torbe, pregače…

KREATIVNA SEKCIJA
Izrađuje ukrasne predmete, posude, vaze i nakit. A kada se Učenička zadruga priprema za sudjelovanje na raznim manifestacijama, oni su zaduženi za uređenje i estetski izgled štanda.

LIKOVNA SEKCIJA
Učenici izrađuju dekorativne predmete u obliku jabuka. Također su zaduženi za izradu materijala kojima se uređuje štand Zadruge.

LIKOVNE SEKCIJE RAZREDNE NASTAVE
Izrađuju dekorativne predmete kojima se zadruga predstavlja i koji se prodaju na sajmovima.
Područna škola Drežnik – podmetače za čaše
Područna škola Gunjavci – dekoraciju za boce soka i kompota
Područna škola Bodovaljci – ukrasne vrećice za proizvode koji se prodaju na štandu
Matična škola – dekorativni predmeti

DRAMSKO-LUTKARSKA SEKCIJA
Djeluje u područnoj školi Bodovaljci, a izrađuju lutke od komušine.

ISTRAŽIVAČI i PRIJATELJI PRIRODE
Sekcije su koje djeluje u područnoj školi Laze, a učenici izrađuju magnete u obliku jabuka i razne dekorativne predmete.

Sekcije ukupno broje 143 člana.

PROIZVODI UČENIČKE ZADRUGE
Ekološki uzgojene stare sorte jabuka
Pita od jabuka
Sok od jabuka
Kompot od jabuka
Razni predmeti s motivom jabuke
Podmetači za čaše s motivom jabuke
Pekmez od šljiva
Razni dekorativni predmeti

AKTIVNOSTI UČENIČKE ZADRUGE
Sekcije svojim djelovanjem objedinjuju školski projekt koji nosi naziv „Sadimo jabuke, berimo zdravlje“, provodi se u školi od 2010. godine. Cilj mu je očuvanje starih sorti jabuka, koje su uzgojene na ekološki način. Jabuke se koriste u domaćinstvu za preradu i za hranu. 
Njime se također učenici potiču na profesionalno usmjeravanje i razvija se malo poduzetništvo unutar Zadruge.
Sredstva koja se njime ostvare koriste se u svrhe daljnjeg razvoja, ulažu se u nabavu materijala za rad i, najvažnije, doniraju se čime se potiče humanitarno djelovanje.

Projekt „Jesenko“ i „Darujmo ljubav u doba Adventa“ projekti su kojima su svi učenici i učiteljice razredne nastave uključeni u rad Učeničke zadruge, a također se uključuju i roditelji učenika. Cilj projekata je potaknuti učenike na razvoj vještina samostalne izrade raznih predmeta i proizvoda, prodaju istih te prikupljanje novčanih sredstava u humanitarne svrhe ili za realizaciju terenskih nastava.

Učenička zadruga surađuje s:
• Udrugom žena Brđani
• Suradnja s Udrugom Živa zemlja
• Suradnja s Zajednicom tehničke kulture Slavonski Brod

Kandidiranje raznih projekata

Učenička zadruga „Brdo jabuka“ izlaže i prodaje svoje proizvode na sajmovima, manifestacijama i natjecanjima:
• Gospodarsko kulturna manifestacija „Jesen u Brđanima“
• Izložba jabuka i voćnih prerađevina „Dani jabuka – Požega“ – osvojeno 1. mjesto
• Regionalno natjecanje u kvaliteti slavonskog pekmeza – osvojen 1. mjesto
• humanitarna prodaja „Darujmo ljubav u doba Adventa“

Kako bi se Zadruga, odnosno naša škola predstavila, napravili smo brošuru koja prikazuje rad učenika i učitelja kroz sekcije Učeničke zadruge „Brdo jabuka“, a također smo i na

web stranici: os-vnazor-adzamovci.skole.hr/zadruga