Search
Close this search box.

UZ

Stražnik

OŠ Samobor

Samobor

Učenička zadruga «Stražnik»  djeluje pri Osnovnoj školi Samobor u Samoboru. Osnovana je 11. travnja 2002. godine na osnivačkoj skupštini. Na istoj  skupštini izabrani su I članovi Zadružnog odbora na čelu s predsjednicom, gđom Marinom Kardinar. Također je donesen plan i program rada Zadruge.

Zadruga djeluje u 4 sekcije:
1. Perlice – izrada etno nakita – voditeljica: gđa. Romana Lisec-Vrbanović, 20 učenika
2. Ekosekcija – voditeljica: prof. Marija Sedlar, 25 učenika
3. Oslikavanje stakla – voditeljica: gđa. Marina Kardinar, 20 učenika
4. Keramička sekcija – voditeljica: gđa. Vesna Grgurić – vanjski suradnik, 56 učenika


O radu zadruge

Sudjelujemo na raznim prodajnim izložbama vezano za blagdane Božić i Uskrs, Proljetnom sajmu u gradu, Kestenijadi, na izložbi u Pučkom otvorenom učilištu Samobor, na Zagrebačkom velesajmu, na izložbi tehničkog stvaralaštva u Zagrebačkoj županiji, na Novigradskom proljeću gdje je i odražana radionica za izradu batika  i izloženi su radova sekcije za izradu etno-nakita, na državnoj smotri LIDRANO, na izložbi Samoborski kraluž u suradnji sa Samoborskim muzejom, u Trgovačkom centru “Era” u Samoboru. Također sudjelujemo  u oglednim radionicama u TC “Era” u Samoboru, na modnoj reviji predstavljamo vlastitie kreacije. Svake godine povodom Dana planeta Zemlje posjetimo reciklažno dvorište u Samoboru kako bi osvjestili ekološku svijest.  Povodom obilježavanja svjetskog Dana voda ispitujemo kvalitetu potoka Gradne, uređujemo okoliš škole i unutrašnjost, sadimo cvijeće. Imamo i  veliki akvarij s ribicama  koji održavamo i obnavljamo.

Postigli smo i mnoge uspjehe , te se možemo pohvaliti da smo sudjelovali na državnoj smotri u Dubrovniku, Poreču (3. mjesto) i Biogradu.

Iz gore navedene kronologije vidljivo je da se Zadruga u svom radu vrlo aktivno uključila u razne manifestacije na području grada Samobora, Zagrebačke županije, a i cijele RH. Učenici su motivirani i zainteresirani za rad, a njihovi im voditelji pomažu da svoje interese pravilno usmjere te da steknu znanja koja će moći primijeniti u daljnjem životu i radu.

Ove godine 4.4.2013. održali smo Skupštinu zadruge i uključili još četiri sekcije:
5) Škrinjica nakita – voditeljicaDarija Tomašić
6) Izrada etno nakita – voditeljica Slavica Bišćan
7) Likovni stvaratelji – voditelj Slaven Jurić
8) Keramička sekcija učenika sa posebnim potrebama – voditeljica Vesna Markuš Trkulja

Keramička sekcija učenika sa posebnim potrebama  će biti dio Zadruge Stražnik, i nazvat ćemo ju Stražnik II s obzirom da će biti dio zadruge ali se njihov rad na natjecanjima  vrednuje  u zasebnoj kategoriji.

Naša zadruga od sada  se sastojati od Stražnik I i Stražnik II  I ima 8 sekcija.

Voditeljica zadruge: Marija Sedlar

web stranica škole: www.os-samobor.skole.hr