Search
Close this search box.

UZ

Baltazar

OŠ Ivana Perkovca

Šenkovec

 

UZ Baltazar osnovana je 2014. godine. Dobila je ime po Baltazaru Adamu Krčeliću, utemeljitelju Sveučilišne i nacionalne biblioteke u Zagrebu, ali i po profesoru Baltazaru, junaku poznatog hrvatskog crtanog filma, koji stalno nešto izumljuje kako bi pomogao ljudima oko sebe.

UZ Baltazar djeluje kroz 4 sekcije u koje je uključeno 50-tak učenika:

  1. VOĆARI (voditeljica Ružica Tanodi) se brinu za školski vrt i voćnjak, u kojem uzgajamo starinske autohtone sorte jabuke i lavandu. Od jabuka pravimo jabučni ocat, a lavandu koristimo za izradu mirisnih vrećica i soli za kupanje s lavandom.
  2. EKOLOZI (voditeljica  Sanja Petrović) organiziraju akcije sakupljanja starog papira i plastičnih čepova, sadnju novih voćaka i drugih sadnica u školskom vrtu, te se brinu za zdrav i čist okoliš škole.
  3. KARITATIVNA  SEKCIJA (voditeljica Nera Spehnjak) se bavi sakupljanjem hrane, odjeće i drugih potrepština koji se onda daruju potrebitim ljudima. Posjećuju i domove umirovljenika ili dječje domove i druže se s njihovim korisnicima. U vrijeme Božića i Uskrsa članovi karitativne sekcije organiziraju tombole, a sakupljeni novac se daje u humanitarne svrhe.
  4. SPRETNE RUKE (voditeljice Hinka Strelec Zorić i Gordana Štefančić) – sekcija uključuje učenike s posebnim potrebama. Od različitih materijala i vrlo različitim tehnikama izrađuju se ukrasni i uporabni predmeti. Posebna se pozornost posvećuje ručnom radu i vezu motiva s narodnih nošnji  užeg zavičaja. 

 

Naša zadruga redovito sudjeluje na svim događanjima koja su nam na raspolaganju. Rado se odazivamo na radionice koje organiziraju zadruge iz drugih županija ili ih sami organiziramo. Sudjelujemo na školskim i lokalnim izložbama i sajmovima (Dani kruha, Božićni i Uskrsni sajam u Zagrebačkoj županiji, Dan Učeničkih zadruga Zagrebačke županije, Smotra Učeničkih zadruga Zagrebačke županije…)

Školske godine 2018./19. sudjelovali smo na Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Vinkovcima.

Svoju budućnost i smjer u kojem ćemo raditi vidimo u razvijanju i njegovanju našeg školskog vrta i voćnjaka i korištenju njihovih plodova u izradi ukusnih i lijepih proizvoda, te očuvanju tradicije kroz ručni rad, vez i izradu tradicijskih ukrasnih i uporabnih predmeta. Isto tako smo otvoreni za učenje novih zanimljivih tehnika koje ćemo povezati i prilagoditi našim željama i potrebama .

Gordana Štefančić, voditeljica zadruge