Search
Close this search box.

UZ

Grozdek

OŠ "Ljubo Babić"

Jastrebarsko

Učenička zadruga Grozdek osnovana je 6. ožujka 2002. godine, a nastala je na temeljima zadruge Polet koja je djelovala od 1957. godine do 1970. godine.

Zadruga Grozdek počela je rad sa pet sekcija – Keramičari, Pčelari, Mala kućna radinost, Male vezilje i Etno sekcija. 2003. godine zadruzi se pridružuje sekcija Izrada nakita. Sve sekcije zadruge rade na očuvanju tradicije našeg kraja.

Sekciju Keramičari vodi ravnateljica škole Sanja Sertić, učiteljica Lidija Ban i Ivana Sremečki Vučina, a djeluje od samog početka osnivanja zadruge u nastojanju da ne izumre taj tradicijski zanat našeg kraja. Tijekom godine izrađujemo različite ukrasne i uporabne predmete od crvene i bijele gline. Posjedujemo keramičku peć i peć za raku što nam omogućuje stvaranje kvalitetnih predmeta.

Mala kućna radinost djeluje pod vodstvom učiteljice Tatjane Šolić. U radu koriste prirodne materijale: češere, slamu, suho cvijeće, lišće, koru drveća, šibe, a od gotovih materijala razne vrste papira, tkanine, špagu. Izrađuju različite uporabne i ukrasne predmete.

Pod vodstvom učiteljice Valerije Kličković vrijedno rade Male vezilje. U svom radu nastoje održati tradiciju uporabom domaćeg platna, bijelog platna i žutice izradom motiva s naših narodnih nošnji, izradom monograma i korištenjem veza našeg kraja. Izrađuju tabletiće, podmetače, stoljnjake, ručnike i jastučnice.

Izrazito smo ponosni na etno zbirku koja se nalazi u područnoj školi u Svetoj Jani. Dugi niz godina učiteljica Jasnica Vojvodić skupljala ja eksponate za etno zbirku. Osnovala je Etno sekciju koja je sakupljene eksponate izložila u preuređenom tavanskom prostoru škole. Etno zbirka dočarava prostorije jedne seoske kuće. Izloženi su brojni predmeti koji su se tada koristili. Da bi doživljaj prošlosti bio potpun lutke su obučene u narodne nošnje. Članovi sekcije pjevaju i plešu narodne pjesme i plesove tako da posjetioci zbirke imaju potpun doživljaj prošlosti.

Učiteljica Gordana Kralj vodi skupinu Izrada nakita. U izradi nakita povode se za oblicima i motivima  našeg kraja. U radu koriste razne materijele – konac, prlice, glinu, žicu, strunu, špagu i tkaninu.

Zadruga se svake godine predstavlja na županijskoj smotri učeničkihi zadruga. Osim što vrijedno rade, zadrugari sudjeluju i u prodaji eksponata. Najviše eksponata prodajemo na raznim manifestacijama u našem gradu i u našoj školi (Dani kruha, Martinje, Božić, Valentinovo, Uskrs) i u Zagrebu (prodaja u sjedištu Zagrebačke županije). Sudjelujemo i u humanitarnom radu prodajom eksponata u dobrotvorne svrhe.