Search
Close this search box.

UZ

Brežan

OŠ Slavka Kolara

Kravarsko

Učenička zadruga Brežan osnovana je 1981. godine, no u posljednjih desetak godina rad zadruge nije se održao. Prvotno je zadruga nosila ime Učenička zadruga Breza, imala je pčelarsku i voćarsku sekciju koju je vodio učitelj Ivan Kovačević. Zadruga je ponovno pokrenuta 2016. godine na inicijativu ravnatelja Nikole Tonkovića. Godinu dana poslije, 2017. godine, zadruga je promijenila ime jer smo joj htjeli dati autentični prizvuk. Odabrali smo ime Učenička zadruga Brežan jer se stanovnici Vukomeričkih gorica, naših zelenih brega, popularno nazivaju brežani.

Od svojeg ponovnog pokretanja zadružna proizvodnja se intenzivno razvija, tako da danas zadruga broji sedam sekcija, a broj zadrugara se gotovo udvostručio. Na taj način naša je zadruga postala mjesto gdje se učitelji i učenici rado susreću, razvijaju nove ideje, potiču kreativnost, uče o suradnji i izgrađivanju odnosa.
Zadruga sudjeluje na školskim i županijskim manifestacijama i izložbama, u zaštiti kulturne baštine, odnosno arhiviranju i katalogiziranju fundusa školske zavičajne zbirke, te vodi brigu o školskom vrtu. Nadalje, razmjenom posjeta i radionica, zadruga razvija suradnju s Centrom za odgojem i obrazovanjem, Velika Gorica. Ponosni smo i na svoj humanitarni rad koji već drugu godinu održavamo sa župnim Caritasom i SOS Dječjim selom Lekenik.

Cilj Učeničke zadruge Brežan je primjerenim metodičkim postupcima omogućiti učenicima razvoj interesa za stvaranjem i radom. Želimo im pružiti stjecanje bioloških, društvenih, tehničkih i gospodarskih znanja važnih za cjelokupan tehničko-tehnološki proizvodni proces od ideje i planiranja samog proizvoda sve do njegovog tržišnog vrednovanja. Osim toga, brinemo za razvoj moralnih i općeljudskih vrijednosti unutar članova učeničke zadruge. Iznimno nam je važno razvijati svijest o očuvanju ravnoteže u prirodi, zaštiti okoliša i njegovanju baštine. Nadalje, želimo omogućiti najveći razvitak sposobnosti i ostvarenje osobnih interesa svih zadrugara. Profesionalno informiramo i usmjeravamo učenike te stvaramo preduvjete za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.

Sekcije UZ Brežan, Kravarsko:

1. Mali vrtlari
Voditeljica grupe je učiteljica Ivančica Strgar.

Školski vrt je temelj Učeničke zadruge Brežan. Osnovale su ga učiteljice razredne nastave koje sa svojim učenicima o njemu vode brigu. Nakon osnivanja školskog vrta pokrenuta je Učenička zadruga Brežan sa željom da se dobiveni plodovi dalje obrađuju i koriste u izradi raznih preparata, čajeva te dekorativnih predmeta. Zadrugari, ali i učenici vole školski vrt. Rad u vrtu na svježem zraku, dodir sa zemljom, briga o biljkama te veselje prilikom sazrijevanja plodova – sve su to elementi koje zadrugari rado ističu s ljubavlju. U toplijim danima vrt je nastanjen učenicima i učiteljima koji tu provode svoj odmor i nalaze trenutke tišine za sebe. Školski vrt dvaput je nagrađen na natječaju Najljepši školski vrtovi: 2016. godine u kategoriji najboljeg početnika te 2017. godine u kategoriji novih ideja i elemenata na što smo svi jako ponosni.

2. Mali kreativci
Voditelj grupe je učitelj Tomislav Jelić.

Mala, ali izrazito aktivna grupa dolazi nam iz naše Područne škole Donji Hruševec i čine je učenici razredne nastave. Njihovi interesi su vrlo široki: od pečenja gline i izrade dekorativnih predmeta, sadnje božićne pšenice, izrade gipsanih i papirnatih posudica za biljke do proizvodnje meda od maslačka i čajeva od breze i bazge. Materijale za proizvodnju pronalaze u netaknutoj i čistoj prirodi oko škole. S voditeljem prate cijeli proizvodni proces od ubiranja ploda do stvaranja gotovog proizvoda. Mali kreativci velika su vrijednost za zadrugu jer dolaze u više razrede potpuno formirani za zadružno djelovanje i posjeduju široku paletu vještina koje su usvojili po vodstvom svog kreativnog mentora Jelića.

3. Likovna grupa
Voditeljica grupe je učiteljica Tajana Brnić.

Zadrugari iz likovne grupe bave se oslikavanjem materijala, kolažiranjem, te dizajnom odjevnih predmeta. Prošle godine dizajnirali su i šivali kuhinjsku pregaču Janica namijenjenu učenicima. Oslikavaju i dekoriraju nakit te ukrasne predmete.

4. Kemičari
Voditeljica grupe je profesorica Maja Šafranić.

Kemičari su sekcija u kojoj se kuhaju i pripremaju razni preparati. Osim toga, zadrugari stječu znanja i vještina vezanih uz praktičan rad prirodne skupine predmeta i upotrebu laboratorijskog pribora, posuđa i kemikalija te se upoznaju s tehnikama izrade sapuna, krema, balzama i ostalih kozmetičkih proizvoda. Najpoznatiji proizvodi koje proizvode kemičari  je nevenova krema, balzam za usne te prirodni sapuni. Prošle godine Učenička zadruga Brežan za svoju školu proizvodi ekološku otopinu za čišćenje bijele ploče.

5. Ekološka grupa
Voditelj grupe je profesor Petar Brnjilović.

Ekološka grupa se bavi ekološkom proizvodnjom čaja. Iz vrta i okolne čiste, nezagađene prirode Vukomeričkih gorica preuzimaju se biljke koje se potom suše i pakiraju u vrećice. Tako nastaje čaj Brežan. Čaj je iznimno ukusan, a sastavom biljaka ciljano pojačava imunitet. Čaj Brežan ne sadrži nikakve umjetne dodatke kao što se šećer, sladila i pojačivači okusa. Osim proizvodnje čaja, učenici se upoznaju s načinima uzgoja i zaštite vrtlarskih kultura. Također, učenici se aktivno uključuju u ekološke akcije škole i lokalne zajednice te sudjeluju u akcijama zbrinjavanja otpada i čišćenja okoliša škole. 

6. Modelarska grupa
Voditeljica grupe je profesorica Kristina Panižić.

Učenici se upoznaju s tehnikama obrade i oblikovanja različitih vrsta drva i drvnih materijala (šperploča, lesonit, drvni paneli, hrast-daska, jela-daska). Nadalje, učenici stječu nova znanja i interese za obradu i oblikovanje drva. Modelarska sekcija za zadrugu izrađuje različite ukrasne predmete kao što su naušnice, prsteni i privjesci za ključeve koji se poslije oslikavaju u likovnoj sekciji.

7. Čuvari baštine
Voditeljica grupe je profesorica Anastazija Komljenović.

U sekciji se razvija svijest o vlastitom kulturnom, povijesnom i narodnom naslijeđu te se naglašava ljubav prema svome kraju i aktivnom djelovanju u društvenoj zajednici. Čuvari baštine vode brigu o etno fundusu u školi, uređuju etno kutak te vode brigu o nošnjama. Surađuju sa školskom folklornom grupom te KUD-om Kravarsko. Osim toga, zadrugari se bave izradom kutijica i etiketa koji su potrebni za pakiranje zadružnih proizvoda.

Više o radu UZ Brežan možete pronaći na stranici:: http://os-skolara-kravarsko.skole.hr/zadruga