UZ

Pčelice

OŠ "Kardinal Alojzije Stepinac"

Krašić

Učenička zadruga Pčelice osnovana je 1966. godine. Imala je prekid rada 1990. godine. Obnova rada nastupila je 2004. godine. Učenici sudjeluju u mnogim aktivnostima koje nudi Učenička zadruga Pčelice, a danas broji stotinjak učenika podijeljenih u osam sekcija:

1. Cvjećari – voditeljica Branka Tesla
2. Eko dizajneri – voditeljica Nataša Horvatić
3. Eko skupina – voditeljica Katarina Gatarić
4. Etno skupina – voditeljica Dragica Cvetan-Žakula
5. Likovna skupina-keramičari – voditeljica Martina Štengl Šoić
6. Mladi kreativni poduzetnici – voditeljice Tamara Vučković i Nataša Hrenek Širanović
7. Pčelari – voditelj Željko Koritić
8. Voćari – voditelj Zoran Ilić

Voditeljica učeničke zadruge Pčelice je Nataša Horvatić.

U
čenička zadruga aktivno sudjeluje na smotrama i susretima zadruga, priprema izložbe, organizira prodaje proizvoda, predstavlja projekte te svojim radom obogaćuje kulturnu i javnu djelatnost škole. Obilježavamo važnije događaje kao što su Dani kruha, Božić, Stepinčevo, Uskrs, Dan planeta Zemlje, Dan škole… Sve sekcije sa svojim voditeljima nastoje razvijati vještine, znanje i motoričke sposobnosti učenika.

1. Cvjećari – učenici se brinu o ljekovitom bilju i mednim cvjetnim vrstama, izrađuju prigodne aranžmane za Jesenske svečanosti, Božić i Uskrs te izrađuju mnogobrojne ukrase od ekoloških materijala.

2. Eko dizajneri – učenici uključeni u grupu stječu dodatna znanja iz ekologije kroz razne aktivnosti i projekte estetskog, ekološkog i humanitarnog sadržaja. Kod učenika se razvija kreativnost te potiče praktični rad. Tijekom godine izrađuju se etikete i popratna ambalaža za proizvode Zadruge, izrađuju se čestitke, adventski vijenci, straničnici, nakit, proizvodi od kartona i papira, razne kutije, ukrašavaju se staklenke… Učenici sudjeluju u radionicama gdje stvaraju nove proizvode od recikliranog materijala koji prikupljamo u školi. Eko-dizajneri sudjeluju i u izložbeno-prodajnim štandovima prilikom svih manifestacijama na kojima se  naša Zadruga predstavlja kao svojevrsna podrška ostalim skupinama naše škole.

3. Eko skupina – učenici Eko grupe brinu o uređenju školskog vrta. Sade biljke i održavaju postojeće. Brinu se i za školski atrij u kojemu imamo kornjače, žabe, pjegave daždevnjake i različito bilje. U vrtu njegujemo i zaštićene biljke, poput božikovine, tise, proljetnica…Ove školske godine u planu je sadnja povrća i izrada „vegete“. Ušli smo u eko-program škola, pa nastojimo održati školu čišćom. Recikliramo stari papir i staklo i organiziramo akcije prikupljanja starog papira, plastike, starih baterija… Održali smo akcije čišćenja Kupčine.

4. Etno skupina – učenici Etno skupine, vezilje i vesci, izrađuju tehnikom vezenja žumberački vez. Izrađuju suvenire u vezu: čestitke, privjeske, stolnjake, nadstolnjake, označivače stranica knjiga… Izdali su brošuru „Vezak vezla“ sa šablonama po kojima učenici izrađuju razne vezove za koje su u puno navrata dobili priznanja Ekološkog društva Žumberak i Zagrebačke županije.

5. Likovna skupina -keramičari – učenici Likovne grupe- keramičari bave se izradom suvenira za Krašić i raznih proizvoda u keramici, oslikavanjem zidova unutar škole, estetskim uređenjem unutrašnjeg i vanjskog prostora škole. Dobili su nagradu za projekt „Hižica moja“. Projektom su kroz brošuru prikazali stare kuće krašićkog kraja sa željom da podsjete širu javnost na njihovu važnost u očuvanju hrvatske kulturne baštine. Uslijedio je projekt “Biljke mog kraja”. Kako naš kraj pripada parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, prekriven je rijetkim, zaštićenim i raznim ljekovitim biljem. Prikupili smo informacije o biljkama i osmislili keramičke proizvode s njihovim motivom. U dvorištu škole otvorili smo za javnost Park pčela, koji sadrži košnice i drveće i biljke koje obiluju peludi. Sadimo biljke u parku i tako upoznajemo učenike o važnosti biljaka za zdravlje.

6. Mladi kreativni poduzetnici – cilj grupe Mladi kreativni poduzetnici je razvoj poduzetničkog duha i poticanje poduzetničke kulture mladih. Učenici rade i ukrašavaju razne predmete u decoupage i ostalim tehnikama (ukrašavaju i izrađuju predmete od recikliranih materijala poput staklenki, kartonskih i drvenih kutija, staklenih i plastičnih flaša, konzervi, stare tkanine i sl). Učenici su radili na Projektu „Za zelenu dolinu kardinala“ gdje su oslikavali prirodnu tkaninu (žutica) i radili unikatne platnene vrećice.

7. Pčelari – košnice se nalaze u dvorištu škole, a ponosimo se uzgojem pčela i proizvodnjom ekološkog meda, propolisa i voska. Bagremov med je 2005. godine na ocjenjivanju Pčelarske udruge Lipa osvojio zlatnu medalju. Učenici rade na višegodišnjem planu uređenja Parka pčela u vrtu naše škole.

8. Voćari – učenici u školskom voćnjaku uzgajaju i brinu se za lozu, jabuke, trešnje, šljive, pitome kupine, lijeske, dunje i kruške, skupljaju šipak i lipu po obližnjim šumarcima te suše za čaj. Od prikupljenih plodova u školskoj kuhinji priprema se pekmez koji poslužujemo našim učenicima. Novčana sredstva koja se zarade prodajom služe za nabavku novih materijala, a pomažemo i u raznim humanitarnim akcijama. Pomažemo učenicima slabijeg imovinskog stanja, sudjelujemo u akciji prikupljanja pomoći Škole za Afriku.

Školski vrt, voćnjak i okoliš škole redovito su održavani i obnavljani. Naš školski vrt je 2010. godine dobio nagradu za najljepši kontinentalni školski vrt.

Voditeljica učeničke zadruge: Nataša Horvatić