Search
Close this search box.

UZ

Vitrenik

OŠ Starigrad

Starigrad

Učenička zadruga Vitrenik osnovana je 2017. godine. Djelovanje zadruge odvija se kroz sljedeće sekcije:

1. Ekološka sekcija Darovi prirode
Voditeljice: učiteljica prirode i biologije Ana Katalinić Bach, učiteljica njemačkog jezika Luca Knežević, knjižničarka Iva Lukić. Sekcija obuhvaća rad s prirodnim materijalima, sakupljanje i preradu ljekovitog bilja i izradu kozmetičkih proizvoda poput sapuna, balzama za usne, prirodnih krema te prozivodnju eteričnog ulja. Također, izrađuju se korisni predmeti i suveniri od prirodnih materijala. Učenici prolaze kroz cjelokupan proces od prikupljanja materijala, osmišljavanja i izrade proizvoda, pakiranja i brendiranja te plasmana proizvoda na tržište.

2. Graditeljska sekcija Sam svoj majstor
Voditelj: učitelj povijesti i geografije Marko Jurić, učiteljica tehničke kulture Marina Baradić. Razvijanje interesa za praktični rad sa sitnom keramikom, izrada mozaika, poticanje interesa za strukovna zanimanja. Izrada sitnih praktičnih i ukrasnih predmeta modelarenjem i upotrebom 3D printera, povezivanje tradicionalnih i modernih tehnologija u izradi predmeta.

3. Keramička sekcija 
Voditelj: učitelj likovne umjetnosti Dino Surać. Učenje osnova i tehnika rada s glinom kao prirodnim materijalom. Izrada nakita i suvenira od gline.

4. Kreativna sekcija nižih razreda Mali kreativci
Voditeljice: razredne učiteljice Suzana Milovac, Ljiljana Jović, Radojka Milovac, Nataša Dokoza, Martina Čavić, razredni učitelj Šime Jović. Razvoj fine motorike i kreativnosti učenika prvog do četvrtog razreda, njegovanje smisla za estetski lijepo, precizno bojanje i uočavanje važnosti detalja na gipsanim modelima, poticanje učeničke kreativnosti kroz izradu slika, suvenira, sitnih ukrasnih predmeta i slično. Njegovanje ljubavi prema zavičaju i osvještavanje važnosti očuvanja kulturne i prirodne baštine kroz izradu likovnih uradaka s tradicionalnim ili prirodnim motivima iz zavičaja. Učenici nižih razreda svake godine prezentiraju svoje likovne uratke na temu kulturne baštine putem likovne izložbe pod vodstvom uč. Nataše Dokoza, a na temu prirodne baštine, pod vodstvom uč. Radojke Milovac, već se više godina zaredom organizira natječaj Zeleno srce kuca za vas, u sklopu kojeg se potiču učenici osnovnih škola diljem Hrvatske da likovno stvaraju na temu zaštite prirode.

5. Izdavačka sekcija, školski list Vrisak
Voditeljice: učiteljica hrvatskog jezika Andrijana Milovac, knjižničarka Iva Lukić. Rad na školskom listu, upoznavanje s novinarstvom i radom novinara, uočavanje bitnih događaja u školi i mjestu, razvijanje pisanog izraza, pisanje i priprema tekstova za tisak.

Osim sudjelovanja na županijskim smotrama, zadruga svake godine sudjeluje na školskom Božićnom sajmu sa brojnim proizvodima, a prihod od sajma se namjenjuje u humanitarne svrhe.

Voditeljica UZ: Ana Katalinić Bach