UZ

Arbanasi

OŠ Krune Krstića

Zadar

Učenička zadruga Arbanasi zadruga je Osnovne škole Krune Krstića. Osnovana je u listopadu 2014. godine s ciljem razvijanja kreativnosti, stjecanja novih vještina te jačanja timskog rada i zajedništva kroz niz zanimljivih aktivnosti. U radu zadruge sudjeluju učenici i učitelji škole, ali roditelji te bake i djedovi. Ostvaruje se izvanredna suradnja i s udrugama i ustanovama naše lokalne zajednice, drugim školama i sl.

UZ Arbanasi sastoji se od nekoliko sekcija: maslinarstvo voćarstvo koje vodi profesor Emir Agić,  modelarstvo za koje je zadužena profesorica Jasenka Čirjak (trenutno njezina zamjena prof. Mate Ivanović)  te izrada predmeta koju vodi prof. Kristina Ivosić. Njihovom suradnjom nastaju prekrasni proizvodi. Tako naši mladi maslinari uče i vode brigu o školskim maslinama, beru plodove i pripremaju ih za preradu. Rezultat toga je čisto, kvalitetno maslinovo ulje koje se prodaje na školskim sajmovima, ali i poklanja gostima naše škole. Proteklih godina ostvarena je suradnja s Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića čiji su učenici i učitelji posjetili naš maslinik te podučavali i pomogli u obrezivanju maslina.

Učenici također brinu i o školskom voćnjaku, razvijaju ekološku svijest i pridonose uređenju okoliša škole sadnjom voćaka te brigom o istima. Uskoro ćemo moći i plodove njihova rada koristiti u pripremi zimnice i kuhanju pekmeza kojeg učenici pripremaju proteklih godina te, kao i ulje i ostale proizvode, prodaju ili poklanjaju. Osim pekmeza, vrijedne ruke naših zadrugara proteklih su godina kroz radionice Kroštule – kako su to radile naše bake te Izrada kolača pripremali i ove ukusne slastice. Poseban užitak predstavljala je radionica Lizalica u kojoj su učenici imali prilike naučiti pripremati ove svima drage slatkiše, ali i osladiti se. Osim poslastica, naši mladi zadrugari sudjeluju i u izradi mnogobrojnih predmeta. Izrađuju se prigodni božićni i uskršnji ukrasi i dekoracije, lutkice od čarapa i flisa, cvjetovi od čarapa koji privlače posebnu pozornost, privjesci, ukrasni magneti, vijenci od starog papira, pšenični čupavci… Posebno zanimljiva bila je radionica Igrajmo se koncem u kojoj su učenici naučili vesti koncem na kartonu i na taj način izraditi oblik koji žele. Svoje su znanje pretočili u predivne čestitke i slike s raznim motivima. U radu zadruge nastoji se što više koristiti prirodnim i recikliranim materijalima te tako doprinijeti pozitivnom djelovanju na okoliš.

Svoje proizvode učenici predstavljaju na sajmovima te sudjelovanjem na smotrama zadruga. Svake se godine u školi organiziraju božićni i uskršnji sajam na kojima je moguće kupiti proizvode zadruge. Dio prikupljenih novaca donira se u humanitarnoj akciji Djeca djeci. Prošle godine donaciju su dobili Centar za rehabilitaciju Sveti Filip i Jakov te udruga koja potpomaže školovanje djece u Africi. Osim sudjelovanja u humanitarnim akcijama, učenici UZ Arbanasi svake godine posjete i jedan od domova za starije i nemoćne kako bi štićenicima tih domova uljepšali blagdanske dane.

Učenička zadruga Arbanasi svojim djelovanjem razvija i njeguje radne navike, vrijednosti  i stvaralaštvo, odgovornost i kreativnost. Osmišljavanjem i izradom novih proizvoda nastoji se kod učenika proširiti znanje te razviti praktične sposobnosti. Isto tako razvija se svijest o načinima i potrebama očuvanja prirode, ali i njegovanja baštine i pučkog stvaralaštva. Učenici uče i uviđaju da je potrebno mnogo truda, rada i suradnje kako bi se postigli željeli rezultati i zadovoljstvo koje oni donose.


Kristina Ivosić, voditeljica UZ Arbanasi