Search
Close this search box.

UZ

Mocire

OŠ Voštarnica - posebni program

Zadar

Učenička zadruga “Mocire” djeluje unutar OŠ Voštarnica – Zadar. Škola 2013./2014. upisuje 77 učenika, a pohađaju je učenici s teškoćama u razvoju. Učenička zadruga je osnovana 2009. godine u sklopu koje djeluju keramičarska i likovna sekcija.  Zadruga broji 67 učenika (što čini 87%  od ukupnog broja učenika) od kojih je 15 aktivnih tijekom cijele godine. Radu zadruge također pomažu i vanjski suradnici kao što su roditelji učenika, stručnjaci različitih profila te pedagoški tim Arheološkog muzeja grada Zadra.

S obzirom na specifičnosti populacije koja pohađa školu, ciljevi i rad naše zadruge su dosta usmjereni na osamostaljivanje učenika u svakodnevnom životu. Neki od ciljeva su i razvijanje kreativnosti, radnih sposobnosti, poduzetnosti, svijesti o potrebi očuvanja prirode i kulturne baštine.

Predviđeni plan i program realiziramo kroz neposredni rad s učenicima, pripreme za županijska i državna natjecanja te organizaciju predblagdanskih izložbi. Imamo u planu uvesti pokazne radionice s roditeljima kao i gostima – predavačima i ostalim pojedincima.

Keramičarska sekcija se bavi izradom satova, posuda, križeva kulturne baštine Zadra i ostalih ukrasno uporabnih predmeta. Iznimno smo ponosni na suradnju s Arheološkim muzejom grada Zadra koji nam je ustupio kalupe za izradu replika Čikinog križića i  raspela Sv. Frane koji su pronađeni u okolici našeg grada. Time ostvarujemo cilj očuvanja kulturne baštine. Treba naglasiti kako ovaj oblik rada s učenicima ima i terapijski učinak na učenike u smislu poboljšanja fine i grube motorike učenika, što samim time poboljšava grafomotoriku. Također utječe na bolju manipulaciju s predmetima u svakodnevnim aktivnostima tj. preciznost, koncentraciju, koordinaciju oko-ruka, slijeđenje više uzastopnih naloga odjednom, taktilnu percepciju; a sve na kreativan i zabavan način.

Likovna sekcija  djeluje kroz procese istraživačkog učenja i stvaranja kojima se učenicima omogućuje likovno izražavanje te razvoj kreativnosti i osjećaja za lijepo. Kod učenika potičemo radoznalost u otkrivanju novog, kao i stvaralačku kreativnost, slobodu i osobnost likovnog izričaja.

Program obuhvaća aktivnosti crtanja, slikanja, modeliranja i građenja, povezujući funkcionalne sadržaje svih navedenih područja. Posebnu pozornost pridajemo izradi prigodnih ukrasa i dekorativnih predmeta koje izlažemo na izložbeno-prodajnim štandovima u predblagdansko vrijeme.

Svake godine se trudimo pokazati naše proizvode i na izložbeno-prodajnom Uskršnjem i Božićnom štandu, a zarađeni novac koristimo za nabavku materijala i ponekog stroja koji nam olakšava rad u radionici. Štandovi su jako dobro posjećeni. Ovog Božića smo bili zaslužni i za lijepo ukrašeni bor u Gradskom poglavarstvu i to proizvodima koje smo vrijedno izrađivali tijekom nekoliko mjeseci. Nakon kićenja bora smo se ugodno družili s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i njegovim suradnicima. Jako su im se svidjeli naši radovi koje smo izradili od prirodnina. Za nas je to bio jako važan događaj i veliko priznanje za naš trud. Također svake godine sudjelujemo na županijskim i državnim natjecanjima učeničkih zadruga na kojima postižemo dobre rezultate.

Voditeljica učeničke zadruge: Jelena Babić