UZ

Sluško

OŠ Slunj

Slunj

Učenička zadruga Sluško, skraćeno od slunjska škola, dragovoljna je interesna učenička organizacija osnovana 2016. godine. Djelovanje zadruge odvija se kroz rad sekcija u obliku izvannastavnih aktivnosti. Broj sekcija i učenika je promjenljiv. Trenutno djeluju tri sekcije s oko trideset učenika.

Sekcije:

  1. Eko grupa – voditeljica Anita Gledić
  2. Mladi tehničari – voditeljica Jelena Klasan
  3. Cvjećarska skupina – voditeljice Irena Brtan i Marina Lalić

 

Eko grupa  bavi se izradom prigodnih predmeta i ukrasa rabeći ekološki i reciklirani materijal koji se prikuplja tijekom godine. Osim navedenog, dorađuje i dekorira proizvode mladih tehničara. Rješava problem pakiranja i prodaje gotovih proizvoda.

Mladi tehničari polaze od ideje do gotovog proizvoda. Ideju prenose na papir u obliku tehničkog crteža ili skice, odabiru prigodne materijale i izrađuju uporabne tehničke tvorevine. Najčešći rabljeni materijal je drvo u kombinaciji s prirodnim i umjetnim materijalima. Radi se na Unimat strojevima.

Cvjećarska skupina održava postojeće bilje i sadnice, uzgaja i presađuje nove. Održava novoizgrađeni kamenjar i cvjetnjak. Osim okapanja sadnica i uređivanja cvjetnih gredica, cvjećari obrezuju ruže i ukrasne grmove. Kompostiranje razgradivog materijala, čišćenje okoliša, sijanje božićne pšenice, branje lavande i sušenje, zalijevanje postojeće flore, neki su od sporednih zadataka ove skupine. U planu je izrada hotela za kukce.

Zadruga je aktivna na lokalnoj razini kroz prodaju proizvoda nekoliko puta godišnje (pred Božić i Uskrs) na gradskoj tržnici u Slunju. Pratimo i manifestaciju “Božićni advent u Slunju“. Rad je vidljiv i kroz proizvodnju i prodaju artikala u prostoru škole, obilježavanja Dana kruha i plodova zemlje, te smotri zadruga na županijskoj razini. Nastavit ćemo i dalje s navedenim aktivnostima, te ih proširiti na lokalnoj razini.

Voditeljica UZ Sluško: Jelena Klasan