Search
Close this search box.

UZ

Kotačac

OŠ "Slava Raškaj"

Ozalj

Učenička zadruga Kotačac prvi je put osnovana 1958. godine. Ponovo je utemeljena školske godine 2000./2001., a djeluje u Osnovnoj školi Slava Raškaj, Ozalj. Imenovali smo ju po autohtonoj sorti jabuke iz našeg kraja i trenutno ima pet sekcija.

Najprije je utemeljena sekcija Mladi prirodnjaci-cvjećari. Ta je sekcija počela raditi u školskoj godini 1974./1975. Utemeljitelji su bili učitelji biologije i kemije. Tada su oko nove školske zgrade uredili okoliš i zasadili ukrasno bilje i ružičnjak. Voćarska sekcija utemeljena je u školskoj godini 1989./90. Te je godine zasađen i mali voćnjak pokraj škole.

Ekološka sekcija djeluje od školske godine 1991./92., a Povrtlarska sekcija i Male vezilje počele su s radom od školske godine 2000./2001. Etno-sekcija u Trgu osnovana je u veljači 2004., s ciljem oživljenja već zaboravljene izrade ženske kapice jalbe drevnom čipkarskom tehnikom.

Površina zemljišta na kojem se nalazi školski park iznosi 1089 m². Voćnjak se nalazi na površini od 840 m². Zemljište je u vlasništvu škole. Uz korištenje školske opreme, poslužimo se strojevima i opremom roditelja naših učenika te Komunalnog poduzeća Ozalj. Rad i rezultati rada Učeničke zadruge Kotačac sa zapaženim su uspjehom iz godine u godinu predstavljani na županijskim i državnim smotrama učeničkog  zadrugarstva, kao i na  brojnim drugim kulturnim, etnološkim  priredbama  i izložbama. 

Zadruga djeluje i u Područnoj školi Mali ErjavecEko sekcija i Lutkarska sekcija izrađuju dekorativne i uporabne predmete od ekološki prihvatljivih materijala. Školske godine 2015./2016. nastupili su na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Draganiću s tradicijskom krpenom lutkom, koju su predstavili i na brojnim drugim izložbama u Malom Erjavcu i Ozlju. U školskoj godini 2016./2017. predstavili su torbicu za mobitel ili tablet ukrašenu vezom. Izradili su je po uzoru na tradicijsku školsku torbu u kojoj su naši predci nosili pločice za pisanje.

Tijekom školske godine 2017./2018. Etno skupina djeluje u Područnoj školi Mali Erjavec i u Matičnoj školi u Ozlju. Temeljna aktivnost ove skupine je vez na platnu i njegova primjena na ukrasnim i uporabnim predmetima. Tako je nastala ideja da se izrade ukrasni magneti i privjesci za ključeve. Motiv je uzet, kao i uvijek, iz zavičaja i neposrednog dječjeg okruženja. Brežuljcima ozaljskoga kraja dominiraju voćnjaci i vinogradi pa su mali zadrugari prikazali plodove vrijednih ruku – jabuke, kruške i grožđe. Ovo su proizvodi s kojima su pobijedili na Županijskoj smotri učeničkih zadruga te su se predstavili na 30. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, u listopadu 2018. godine, u Vinkovcima.

Školske godine 2018./2019. u Matičnoj školi u Ozlju djeluju Povrtlarska sekcijaVoćarska sekcijaEko sekcija i Mali kipari, a Etno skupina djeluje u Područnoj školi Mali Erjavec. Mali kipari sa svojim proizvodima od gline vrlo uspješno surađuju s Etno skupinom, osmišljavajući zajedničke nove proizvode.

Proizvodi voćarske i povrtlarske sekcije (jabuke, jabučni sok i krumpir) koriste se za potrebe školske kuhinje. Uzgajaju se i buće, u suradnji s OPG-om Kovač. Već dugi niz godina voditeljica Učeničke zadruge Kotačac je učiteljica razredne nastave Jasminka Žabčić.

Kontakt:
Jasminka Žabčić, voditeljica UZ Kotačac
E-mail: jasminka.zabcic@skole.hr