UZ

Leptir

COO djece i mladeži

Karlovac

Učenička zadruga „Leptir“ osnovana je 2001. godine.
Rad zadruge započeo je u tri sekcije: keramičarska, cvjećarska i sekcija za izradu ukrasnih predmeta. Zadruga je na početku obuhvaćala dvadeset pet zadrugara koji su se bavili aktivnostima uz stručno vođenje učitelja – voditelja sekcija.

Učenici Centra sudjeluju kontinuirano na županijskim smotrama, a zahvaljujući rezultatima i na državnim smotrama. To je prilika našim učenicima da sudjeluju u jednoj značajnoj manifestaciji u gradovima na moru i druže se ravnopravno s djecom iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. Uz druženje upoznaju i svoju domovinu.

UZ „Leptir“ postala je prepoznatljiva po stiliziranimlicitarima. Licitari su dobili priznanje TZ Karlovca o statusu suvenira grada. Mnogo građana je primijetilo licitare kao neobičan i dopadljiv ukras. Posebno nas je iznenadio posjet gospođe iz Švicarske i njezina želja da u svoj dom ponese upravo naše licitare kao suvenir. Na sličan način oko 100 komada licitara otputovalo je u SAD i Njemačku. Licitari su otputovali i u Ohrid. Karlovačka mladež je sudjelujući u Europskom parlamentu mladih prezentirala Hrvatsku i Karlovac našim proizvodima.

Osim licitara proizvodimo i zdjele i nakit prema pretpovijesnim motivima koji je izazvao zanimanje velikog broja sudionika smotri. Nakit je ocijenjen kao vrlo originalan  i estetski oblikovan.

Kroz aktivnosti kreativnih radionica njegujemo vez i izrađujemo lutke, razne uporabne  predmete od drva, a također brinemo o cvijeću u školi i našem vrtu.

Za svoje proizvode sami izrađujemo ambalažu od eko materijala.

Sve naše aktivnosti se provode u skladu s ekološkim zakonitostima uz korištenje otpadnih i eko materijala, a pri tom posebnu pažnju posvećujemo očuvanju baštine našeg zavičaja.

Učenička zadruga djeluje i u lokalnoj zajednici kroz akcije uređenja okoliša, suradnje s planinarima,  kićenje bora prigodom Božića u Gradskom poglavarstvu, uredu gradonačelnika, Erste banci, suradnju s Mjesnim odborom Banija, Gradskom knjižnicom, Gradskim muzejom, Turističkom zajednicom, Udrugom invalida, Domom za stare „Sv. Antun“. 

Važna nam je suradnja s drugim zadrugama. Pokrenuli smo suradnju s Prirodoslovnom školom kroz Projekt „Učimo zajedno“ i uspješno izmjenjujemo iskustva i znanja na području izrade ukrasnih predmeta. Uz učenje ostvarujemo druženja i prijateljstva naših zadrugara te na taj način mijenjamo i stavove jednih prema drugima.

Danas UZ „Leptir“ ima trideset pet zadrugara i djeluje kroz sedam sekcija:
1. Keramičari – voditelj: dipl. def. Đurđa Guštin
2. Cvjećari – voditelj: prof. def. Jasna Baždar
3. Izrada ukrasnih predmeta – voditelj: dipl. def. Vladimir Martišković
4. Izrada eko – ambalaže – voditelj: prof. def. Andreja Lekić
5. Kreativna radionica – voditelj: prof. def. Anka Rebrović
6. Izrada licitara – voditelj:dipl. def. Đurđa Guštin
7. Izrada lutaka – voditelj:prof. def. Svjetlana Vuljanić

Voditeljica zadruge je Đurđa Guštin, dipl. defektolog

Kontakt:
Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac
Ravnatelj: Volodymyr Kubinsky, prof.                        
Adresa: Banija 24, 47000 Karlovac
tel/fax: 047/ 648 395
mail: os-karlovac-010@skole.htnet.hr

web adresa: www.centar-odgojiobrazovanje-djeceimladezi-ka.skole.hr