Učeničke zadruge

Ličko-senjska županija

UZ

Vodarica Marta

OŠ dr. Jure Turića

Gospić

Učenička zadruga Vodarica Marta osnovana je 2017. godine, a nastala je kao zajednička ideja učitelja Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću koji su prepoznali kreativno bogatstvo koje je godinama nastajalo u izvannastavnim aktivnostima. Da ne bi takvo bogatstvo bilo skriveno od javnosti, odlučilo se pokrenuti školsku zadrugu koja će te sve radove ujediniti u sekcije i podsekcije, ali i predstavljati ih široj zajednici. 

Djelatnost zadruge odvija se u dvije sekcije i sedam podsekcija:

1. Poljoprivredna sekcija / podsekcije:
Mali uzgajivači / voditeljica: Anamarija Asić
Mali vrtlari / voditeljica: Lidija Štimac
Ekološka sekcija / voditeljica: Jasminka Čačić

Djelatnosti navedenih podsekcija:
– ekološki uzgoj ličkog krumpira na poljoprivrednom zemljištu u obližnjem selu, a 2018. godine je zasađen i češnjak na drugom poljoprivrednom zemljištu u blizini područne škole. Uzgoj krumpira je usmjeren na ekološki uzgoj što iziskuje stalni angažman članova zadruge. Tijekom sadnje i same berbe ne koriste se strojna pomagala nego se njeguje starinski način sadnje primarnim alatima.
– u vrtlarskoj djelatnosti uzgajaju se mirisna bilja na školskoj zemljanoj površini. Sadnjom i sušenjem lavande, majčine dušice i kadulje dobije se sušeno mirisno bilje koje se pakira u vrećice od prirodnog materijala, a mogu se staviti u ormare ili kao prirodni miris za prostorije.
– ekološkom podsekcijom stvaraju se uvjeti za ekološki uzgoj voćaka koje škola posjeduje u svom voćnjaku, a od čijeg je voća pravljen i džem i sok kao proizvod zadruge. Ekološka se također bavi i skupljanjem starih predmeta koji mogu poslužiti kao repromaterijal za drugu sekciju zadruge (stare svijeće, papiri, kartoni, tkanine i sl.). Skupljanjem i reciklažom materijala nastaju novi proizvodi.

2. Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta / podsekcije
Domaćinstvo / voditeljica: Ivanka Živković
Kreativna / voditeljica: Nikolina Rupčić
Likovna / voditeljica: Neda Čačić
Mladi tehničari / voditelj: Željko Uzelac

Djelatnosti navedenih podsekcija:
– izrada pletenih šalova, torbica, traka za kosu, grijača za ruke i grijača za noge, izrada ogrlica od tkanina, izrada torbica od tkanina…
– ukrašavanje predmeta decoupage tehnikom, ukrašavanje kutija za pohranu, izrada blagdanskih i adventskih ukrasa…
– izrada keramičkih i gipsanih figura s tradicionalnim simbolima Like i Ličana…
– izrada drvenih figura i ukrasa s tradicionalnim simbolima Like i Ličana…

U prethodnom razdoblju zadruga je sudjelovala u sljedećim aktivnostima: Jesen u Lici (Gospić,  2017. i 2018.), Dani kruha (Krk, 2017.), Zimski sajam (Gospić, 2017. i 2018.), Sajam u Ličkom Osiku (2017.), Uskrsni sajam (Gospić, 2018.), Humanitarna akcija za Zakladu Ana Rukavina (Gospić, 2018.), Županijska  smotra učeničkih zadruga (Gospić, 2018.). Sudjelovali smo i na Državnoj smotri u Vinkovcima kao županijski stol te smo predstavili Ličko-senjsku županiju sloganom Ljepote podno Velebita. Posebno smo ponosni na humanitarni rad zadruge koji je bio ostvaren u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina i s lokalnom Udrugom za djecu s poteškoćama u razvoju Pčelice. Ove godine smo dobili i nagradu za etno prezentaciju na trodnevnoj manifestaciji u Gospiću – Jeseni u Lici 2018. Stručno povjerenstvo prepoznalo je vrijedan trud i rad naših učenika i mentora što je veliki poticaj u daljnjem radu.


Debora Lukac , voditeljica zadruge