Search
Close this search box.

UZ

Ričina

OŠ dr. Ante Starčević Pazarište Klanac

Klanac

Učenička zadruga Ričina osnovana je u svibnju 2016. g. čiji je osnivač OŠ dr. Ante Starčević Pazarište Klanac. Svoje ime dobila je po obližnjem izvoru pitke vode Ričina u Donjim Pazarištima. Kroz niz godina njenoga postojanja mijenjali su se voditelji Učeničke zadruge, ali interes učenika i članova od početka je bio na visokoj razini. 

Trenutne voditeljice učeničke zadruge Ričina su učiteljice Ana Osmokrović i Ivanka Lovrić, a tajnica Zadruge je Mateja Čubrlo. Plan rada ove Zadruge provodi se kroz tri sekcije koje uključuju matičnu školu Klanac te tri područne škole – Aleksinicu, Kalinovaču i Donjem Pazarištu.

Sekcije naše Zadruge su:

1. Likovna sekcija – Donje Pazarište, voditeljica Ana Osmokrović (učitelji pomagači:Ružica Tomljenović, Ankica Butorac)
2. Eko –sekcija, voditeljice: Lidija Bregant Jelić i Jasminka Rukavina
3. Likovna sekcija – Klanac, voditeljica: Ivanka Lovrić i Mateja Čubrlo (učitelji pomagači: Ruža Jelić)

Pokretanje učeničke zadruge Ričina –  ciljevi:

● povezivanje kroz aktivnosti zadruge glavne škole u Klancu sa trima područnima iz Aleksinice, Kalinovače i Donjeg Pazarišta;                    
● poticanje ekološke osviještenosti;                       
● zajedničko animiranje učenika, učitelja i roditelja kroz doprinos rada Zadruge;                      
● proizvodnu djelatnost ( izrada suvenira i sl. );                        
● razvijanje entuzijazma, samopouzdanja i kreativnosti;
● pospješivanje bolje i kvalitetnije međusobne komunikacije;
● rad u skupinama;
● omogućiti djeci što bolje izražavanje vlastite kreativnosti i afiniteta kroz predviđenje aktivnosti
● osposobiti djecu s onim vještinama i radnim navikama, koje im nedostaju kako bi uravnoteženo maksimalno iskoristili svoje slobodno vrijeme u kvalitetne projekte koji donose boljitak same okoline, ali i učeničke zadruge

Početkom školske godine 2019./20. broj članova Učeničke zadruge popeo se na gotovo 50 osoba uključujući učenike, roditelje, učitelje te vanjske suradnike.

Svake godine zadruga sudjeluje na brojnim događanjima i manifestacijama na našem području krenuvši od Dana ličkog krumpira u Lovincu, preko Jeseni u LiciBožićnom sajmuValentinovuUskrsuDanu grada Gospića, a često svoje rukotvorine izlažu i na prodajno – izložbenom štandu Gradske tržnice u Gospiću.

Zarađenim sredstvima odazivaju se brojnim  humanitarnim akcijama te potpomažu roditelje prilikom odlaska na terensku nastavu gdje djeca dobiju besplatan ručak. Ove godine sudjelovali su i u nagradnoj igri povodom Valentinova koju je organizirao Radio Gospić te su svoje rukotvorine dali kao nagrade. U svome radu nastoje što više reciklirati te na taj način osvještavaju kod učenika važnost brige o očuvanju okoliša.

Kao mala škola svojim radom i trudom osvajaju i važne rezultate što govori i činjenica da su  2018. godine osvojili 1. mjesto na Županijskoj smotri učeničkih zadruga i plasirali se na 30. smotru učeničkih zadruga RH u Vinkovcima, na kojoj su osvojili nagradu za Najproizvod. Svojim idejama, maštom, trudom i radom plijene pozornost brojnih kupaca te im njihove pohvale i poticaju daju samo dodatni vjetar u leđa da budu još marljiviji i kreativniji.