UZ

Most

OŠ "Anž Frankopan"

Kosinj

Učenička zadruga Most osnovana je 27. studenog 2014. godine. Naziv je dobila po poznatom kamenom Kosinjskom mostu koji je dug 70 m, a od 1936. godine preko rijeke Like spaja Gornji i Donji Kosinj. Izgrađen je po uzoru na starohrvatsku mostogradnju tehnikom uklinjenjem kamena. Most je jedinstven po otvorima u lukovima. Iz tog razloga, neizostavan je suvenir naše Zadruge.

Rad Učeničke zadruge Most organizira se kroz nekoliko sekcija:

1. Eko sekcija – proizvodnja biljnih, ekoloških, organskih proizvoda; naglašava brigu o zdravlju i osvještavanje štetnih utjecaja različitih kemikalija na čovjekovo zdravlje. Rad počiva na izradi ekoloških sapuna, melema i masti od bilja i drugih domaćih sirovina neškodljivih po zdravlje. Voditeljica sekcije je učiteljica Mirjana Prša.

2. Vrtlarska sekcija – “proizvodnja ljekovitog bilja i plodova svojstvenih lokalnom kraju. Naglašavajući učenicima važnost o brizi za zdravlje te upoznajući ih sa svojstvima biljaka lokalnog podneblja radimo na proizvodnji prirodnih izvora zdravlja kao što je domaći med od maslačka ili priprema sokova od drena te raznih čajeva od cvjetova, listova i plodova samoniklog ili uzgojenog bilja. Voditeljica sekcije je učiteljica Zorka Munjas.

3. Etno sekcija – organiziramo radionice suvenira i ukrasnih predmeta. Temelji se na kreativnom osmišljavanju raznih predmeta s naglaskom na estetsko-dekorativnu dimenziju. Rad se temelji na izradi ukrasnih predmeta za Božić, Valentinovo, Uskrs i ostale prigodne dane. U ovoj sekciji poseban naglasak stavljamo na očuvanje kulturne baštine izradom suvenira i dekorativnih predmeta od drva, stakla, voska, papira, tekstila, keramike i metala. Prepoznatljiv je naš suvenir od gipsa Kosinjski most. Ne izostavljamo suvenir Ličke kape po kojem je Lika prepoznatljiva u domovini i svijetu. Izrađujemo ga od drveta u obliku magneta ili pletenjem.

Voditeljica zadruge: Zorka Munjas, učiteljica