Search
Close this search box.

UZ

Školjka

Katolička OŠ

Šibenik

Učenička zadruga Školjka osnovana 2011. godine, na dragovoljnoj osnovi okuplja učenike u izvannastavnim skupinama pod vodstvom učitelja mentora. Rad u skupinama učenicima omogućuje razvoj vještina i sposobnosti, stjecanje, produbljivanje i primjenu znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegovog planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada. U radu zadruge posebno se razvijaju i njeguju radne navike, radne vrijednosti i
kreativnost, stječu znanje i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanje kulturne baštine.

Rad UZ Školjka se ostvaruje kroz izradu ukrasnih i uporabnih predmeta, a organiziran je u skupinama ModelarstvoDomaćinstvoEkološka skupinaLikovna skupinaMediteransko biljeModelarstvo i MaslineUZ Školjka svake školske godine aktivno sudjeluje na javnim manifestacijama, izložbama, školskim sajmovima, raznim projektima škole, ostvaruje suradnju s lokalnom zajednicom, znanstvenim i stručnim ustanovama, udrugama, te je aktivna u humanitarnoj djelatnosti škole. Isto tako naša zadruga je osvojila mnoga priznanja i nagrade, kao sto su priznanja za sudjelovanje na izložbi Stare stolice u novom ruhu, natječaj likovnih radova DUZS, predstavljanje skupine Mediteransko bilje u časopisu COOI i mnoga druga, a i uključena je u radionice i akcije zaštite okoliša i na više načina je ostvarila suradnju s Nacionalnim parkom Krka. Kako se škola razvijala, odnosno kako je rastao broj učenika, a i njezinih djelatnika tako je i UZ Školjka formirala skupine prema potrebama i interesima djece, koja će s godinama iskustva i rada vjerujemo postajati sve prepoznatljivija.

Modelarska skupina – Voditelj Mladen Šunjara, učitelj Tehničke kulture
Učenici izrađuju uporabne proizvode po montažnom crtežu ili ih osmišljavaju sami, sudjeluju u svim fazama proizvodnog procesa te u konačnici kreiraju cijenu proizvoda. Radi se s kombiniranim električnim uređajem za piljenje, bušenje, brušenje i tokarenje te s raznim ručnim alatom. Članovi modelarske skupine redovno sudjeluju na natjecanjima iz Tehničke kulture u kategoriji modelarstvo i u Modelarskoj ligi. Radovi se izlažu u sklopu školskih sajmova i smotri školskih zadruga.

Domaćinstvo – VoditeljicaKristina Škugor, učiteljica razredne nastave
Učenici su se dosad bavili različitim aktivnostima kao što su postavljanje stola, slaganje odjeće, rastiranje odjeće na sušilo, pravljenje muffina, kuhanje čaja, čišćenje i pranje prozora i slično. Za Božićni sajam učenici su pod vodstvom učiteljice Kristine pravili palačinke i muffine koje su prodavali po simboličnim cijenama. Naučili su i kako zašiti dugme. Radujemo se svakom novom satu i svakoj novoj naučenoj aktivnosti koja nam može služiti i u svakodnevnom životu.

Ekološka skupina – Voditeljice Marina Jurin i Ivana Računica, učiteljice razredne nastave
Cilj ekološke skupine je upoznati učenike o zaštiti životne sredine, povećati ekološku svijest, odgovornost i razvijati ljubav prema prirodi. U svrhu postizanja i ostvarivanja cilja tijekom nastavne godine obilježeni su i obilježavat će se važni ekološki datumi, uređivao se školski okoliš, presađivalo cvijeće te su učenici sudjelovali u radovima u masliniku. Posjetili su uljaru Bralić te gledali cijeli proces dobivanja maslinovog ulja. Sudjeluju u nekoliko eko akcija i projekata poput prikupljanja starih baterija, starog papira i plastičnih čepova, te će sudjelovati i u nekim likovnim natječajima. Također će sudjelovati u edukcijama i radionicama NP Krka.

Likovna skupina
Voditeljica u razrednoj nastavi: učiteljica razredne nastave – Antonija Malenica
Voditeljica u predmetnoj nastavi: učiteljica likovne kulture – Milena Mikulandra

Cilj likovne skupine je da učenicima koji pokazuju interes za likovnu kulturu pružimo mogućnost dodatne nastave na kojoj će se baviti određenim projektima ili temama koji su isplanirani planom i programom rada likovne skupine. Učenici upoznaju različite likovne tehnike, služe se različitim materijalima za rad, sudjeluju u likovnim natječajima, te u uređenju unutarnjeg interijera škole. Radovi su često tematski vezani za neke značajne dane u godini i blagdane. U rad Likovne skupine također spada i posjet izložbama likovnih radova.

Mediteransko bilje – Voditeljica Ema Čeko, učiteljica Kemije, Prirode i Biologije
Mediteransko bilje je posebno jer raste samo na području mediterana. Godinama se nije uviđala njegova važnost. U novije vrijeme dobiva sve veću važnost. Osim lijepog izgleda počelo ga se uvažavati i u drugim područjima. Tako da posebno mjesto dobiva u kulinarstvu, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Danas se ne može zamisliti život bez mediteranskog bilja. Kroz ovu izvannastavnu aktivnost učenici će postati svjesni važnosti mediteranskog bilja u našim životima. Učenici će usvojiti tehnike prikupljanja samoniklog gljekovitog i jestivog bilja, izrađivat će biljne prirodne proizvode, te razvijati ljubav prema prirodi.