UZ

Krtol

OŠ Rogoznica

Rogoznica

Učenička zadruga Krtol osnovana je 2007. godine. Krtol je lokalni naziv za košaru od šiba, a tradiciju pletenja krtola je preuzela naša zadruga kako bi je spasila od nestajanja. Kroz protekle godine kroz zadrugu su se razvijale raznovrsne sekcije – maslinarstvo, uzgoj ljekovitog bilja, cvjećarstvo, likovna i keramička radionica te etno zbirka i mala klapa. Kako rad u zadruzi ima svoj poseban život i dinamiku te se stalno mijenja, tako se od godine do godine težište stavlja na različite djelatnosti, dok keramička i likovna radionica od samog početka zadržavaju svoj kontinuitet i najveći broj naših proizvoda je izašao upravo iz te dvije radionice.

U našoj likovnoj i keramičkoj radionici izrađujemo raznolike uporabne i ukrasne predmete u različitim likovnim tehnikama te suvenire, uporabne i ukrasne predmeta od keramike. Od nedavno održavamo i radionice pletenja na kojima izrađujemo torbe i ostale predmete od reciklirane tkanine i drugih materijala. Voditeljice radionica su Maja Pezelj, učiteljica RN, i Paola Glavurtić, učiteljica likovne kulture.

Plan rada maslinara je sadnja novih maslina, okopavanje, čišćenje i berba starih maslina te prerada maslinovog ulja.

Etno zbirka u opisu svoga rada ima pohranu, održavanje i čuvanje eksponata. Voditeljica zbirke je Paola Glavurtić, uz stručnu potporu učiteljice povijesti i geografije Nade Balov.

Sastajemo se jednom tjedno jedan do dva školska sata, a prigodno organiziramo i radionice subotom. Imamo četrdesetak članova, od toga i nešto vanjskih, uglavnom roditelja djece zadrugara. U radu zadruge povremeno i rado učestvuju i djelatnici škole, od učitelja i stručnih suradnika do tehničkog osoblja.
Zahvaljujući entuzijazmu i predanosti naših učenika i voditelja, naša zadruga je već tri puta osvajala prvo mjesto na županijskoj smotri. Svojim radom pratimo godišnji kalendar kulturnih i sajamskih zbivanja u lokalnoj zajednici i županiji, prisutni smo već tradicionalno na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, na božićnim i uskršnjim događanjima te na ljetnim manifestacijama poput Dana zmaja u Rogoznici.

Članovi UZ «Krtol» aktivni su i u čišćenju okoliša škole i mjesta, prikupljanju baterija, starog papira i plastičnih boca. OŠ Rogoznica je eko-škola čija načela se primjenjuju i u zadruzi. Također smo usmjereni i na očuvanje kulturne baštine zavičaja. Našu etno zbirku koja sadrži razne stare predmete iz ovoga kraja i originalnu žensku nošnju, pomno održavamo i čuvamo od propadanja.

Voditeljica UZ KrtolPaola Glavurtić, prof. likovne kulture – restaurator