Razvoj međunarodne suradnje HSUZ-a 2023.

Ovogodišnji program Razvoj međunarodne suradnje HSUZ-a održan je od 2. do 4. lipnja u Beču, sudjelovanjem na sajmu Maker Fair Vienna, međunarodnom sajmu nauka, inovacije i krativnosti.

Voditelji županijskih Podružnica HSUZ-a, djelatnici HSUZ-a te gosti iz Hrvatske zajednice tehničke kulture i Agencije za odgoj i obrazovanje, ukupno 24 sudionika, sudjelovali su od 2. do 4. lipnja u realiziciji programa Razvoj međunarodne suradnje HSUZ-a u Beču kao izlagači i voditelji tehničko-kreativnih radionica na internacionalnom sajmu Maker Fair Vienna 2023.

Maker Fair (https://makerfairevienna.com/ ) okuplja sve entuzijaste ‘makere’ iz raznih područja: inženjere, umjetnike, obrtnike, znanstvenike i kreativce iz raznih područja rukotvorstva na kojemu oni prezentiraju svoje hobije, eksperimente, projekte i inovacije uz mogućnost sudjelovanja na velikom broju radionica namijenjih sudionicima i posjetiteljima. HSUZ je u suradnji sa Hrvatskom zajednicom tehničke kulture (HZTK) održao dvije tehničko-kreativne radionice za posjetitelje.

Osim sudjelovanja na sajmu, sudionici su posjetili Hrvatski centar (https://www.hrvatskicentar.at/ ), kulturno i društveno sjedište Hrvata u Beču koje se zalaže za očuvanje hrvatske baštine, kulture i jezika. Domaćini su predstavili svoj rad te sudionike proveli kroz prostor u kojemu djeluju i vrtić za djecu, knjižnica, konferencijska dvorana i prostori za predavanja i radionice. HSUZ je predstavio rad učeničkih zadruga u Hrvatskoj i u suradnji s HZTK-om održao radionicu za djecu, članove kreativne Udruge Obzor koja održava kreativne radionice i tribine za djecu u sklopu Hrvatskog centra.

Drugi posjet planiran u programu Razvoj međunarodne suradnje realiziran je posjetom Taschner Alexander Wienu (https://www.taschneralexander.wien/ ), tradicionalnoj bečkoj radionici izrade predmeta od kože gdje je za voditelje organizirano kratko predavanje i prezentacija rada, uz zanimljivi povijesni uvid u zanatstvo Beča nekad i danas.

Tijekom boravka u Beču, zadrugari su obišli i brojne kulturno-povijene znamenitosti u centru Beča uz organizirano vodstvo na hrvatskom jeziku.