Međunarodna suradnja 2022. – Sarajevo

Program Međunardne suradnje učeničkih zadruga ove se godine održao u Sarajevu od 27. do 30. svibnja, sudjelovanjem na međunarodnom sajmu Maker Faire – svjetskom festivalu nauke, inovacija i kreativnosti koji se održao u poznatom sarajevskom Domu mladih – Centru Skenderija.

Voditelji učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske, djelatnici HUUZ-a te gosti iz Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatske zajednice tehničke kulture, sudjelovali su kao izlagač na sajmu nauke, inovacija i kreativnosti Maker Fair u Sarajevu. Na izložbenom štandu promovirali su učeničko zadrugarstvo i prezentirali proizvode učeničkih zadruga kao jedan od brojnih izlagača, a u sklopu sajma održali su i nekoliko pokaznih radionica pirografije namijenjenih djeci.

Uz pohvale ljubaznim domaćinima, izlagači, gosti i posjetitelji mogli su vidjeti mnoštvo ideja i kreacija koje su predstavile brojne udruge, škole, tvrtke, pojedinci i kreativci iz polja STEM-a, rukotvorina i kreative. Tijekom održavanja sajma, izložbeni prostor HUUZ-a posjetili su brojni posjetitelji i veliki broj djece i učenika koji su se po prvi puta upoznali s djelatnostima i radom učeničkih zadruga te njihovim interesima i proizvodima. Osim promocije zadrugarstva, HUUZ je održao i vrlo posjećene radionice pirografije namijenjene djeci i posjetiteljima kao jedan vid demonstracije kreativnog izražavanja koje HUUZ provodi na brojnim radionicama, dok su voditelji učeničkih zadruga i sami sudjelovali na brojnim krativnim i STEM radionicama, razmjenjujući ideje i iskustva s brojnim kolegama iz inozemstva.

Osim sudjelovanja na sajmu, zadrugari su uz organizirano vodstvo obišli i posjetili stare zanatske radionice na Baščaršiji – kazandžije – a jedan od najpoznatijih baščaršijskih kazandžija, Hadži Mirsad Brkanić, koji je sa svojim zanatom ušao i UNESCOV katalog zaštićenih zanata, zadrugarima je održao zanimljivo predavanje o povijesti kazandžijskog zanata. Nakon kazandžija i Baščaršije, zadrugari su uz vodiča obišli uži centar Sarajeva i najznačajnije kulturno-povijesne i sakralne znamenitosti. Razgledavanje je završeno obilaskom poznate park šume i izletišta Vrelo Bosne. Zadnji dan boravka zadrugari su posjetili Katolički školski centar Sveti Josip u Sarajevu u čijem sustavu djeluju osnovna škola, gimnazija i srednja medicinska škola o čijem radu, povijesti i funkcioniranju su ih upoznali ravnatelj KŠC-a i direktori navedenih škola. Voditelji učeničkih zadruga predstavili su učeničko zadrugarstvo, njegovu povijest i današnji način rada i funkcioniranja te ponudili svoja znanja i iskustva u radu učeničkih zadruga KŠC Sveti Josip.

Linkovlje:

Kazandžije

Maker Faire

Mujo kuje konja po mjesecu