Učeničko zadrugarstvo i poduzetništvo

U Zagrebu, u velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture održan je u subotu 31. siječnja Stručni skup u organizaciji HUUZ-a. Tema skupa bila je “Učeničko zadrugarstvo i poduzetništvo”.
U uvodnom izlaganju Silvana Šebalj Mačkić, dopredsjednica HUUZ-a, osvrnula se na razvoj poduzetničkih vještina kroz HUUZ.  Gospođa Zdenka Čukelj, načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održala je predavanje na temu “Učeničko zadrugarstvo i poduzetništvo”. Predavanje su prisutni voditelji učeničkih zadruga ocijenili najvišim ocjenama i pohvalili kao vrlo korisno.

Kao primjeri dobre prakse na skupu su svoju učeničku zadrugu, kao model poduzetništva, predstavile voditeljice Nataša Seršić i Lidija Jagodić i učenici zadrugari iz učeničke zadruge Dalya iz Srednje škole Dalj. Voditelj učeničke zadruge Jabuka iz OŠ Milke Trnine iz Križa,  Stjepan Krupa upoznao je prisutne sa radom učeničke zadruge koja, uz svesrdnu pomoć Zagrebačke županije, ostvaruje zavidne rezultate u proizvodnji i plasmanu jabuka i soka od jabuka.

Nakon pauze u drugom dijelu Stručnog skupa organizirane su dvije kreativne radionice na temu Izrada maski: tehnikom kaširanja, koju je vodila Đurđa Guštin, voditeljica UZ Leptir iz COO djece i mladeži iz Karlovca i tehnikom polaganja gipsanih traka na lice koju je vodila Brigita Milovac, voditeljica UZ Suncokret iz Waldorfske škole u Zagrebu.
Stručnom skupu je prisustvovalo preko 80 voditelja učeničkih zadruga iz svih županija Hrvatske, što je ujedno i maksimalni kapacitet dvorane. Naime, prijavljenih za ovaj Stručni skup je bilo puno više ali na žalost dvorana je bila pretjesna za sve zainteresirane.