Search
Close this search box.

Stručni skup u Splitu

U Osnovnoj školi Mejaši u Splitu, 11. travnja 2015. održano je Međužipanijsko stručno vijeće za voditelje učeničkih zadruga dalmatinskih županija, voditeljica MŽSV Josipa Banić, iz OŠ Mejaši.

Tema stručnog vijeća je bila predstavljanje priručnika za školski i izvanškolski rad s djecom i mladima “Sudjeluj u održivom razvoju – shvati – provedi – oblikuj“.
Priručnik su predstavile: gđa. Stephanie Pröpsting iz njemačke organizacije DGU, gđa. Gabrijela Medunić–Orlić iz udruge Sunce i gđa. Dada Lerotić, vanjska suradnica udruge Sunce. Priručnik je nastao kao rezultat dvogodišnjeg Projekta „Sudjeluj u održivom razvoju“, a u njemu su sakupljeni primjeri i iskustva iz područja zaštite okoliša i učeničkih zadruga u Njemačkoj i Hrvatskoj. Također, priručnik sadrži brojne radne listiće, a bit će tiskan na engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku.

Upriličeno je i predstavljanje istraživačkog rada kojeg je provela s učenicima-zadrugarima i prezentirala na Državnoj smotri učeničkuh zadruga 2013. Mirela Blažanin – Martić, prof. voditeljica učeničke zadruge Cvrčak, Osnovne škole Blatine–Škrape, Split. Naslov istraživačkog rada je: „Utjecaj uvjeta skladištenja na kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja“.

Nakon toga, u organizaciji HUUZ-a, održane su radionice za voditelje učeničkih zadruga:
Ukrašavanje grančica ružicama od satena i krep – papira; voditeljica radionice Filipa Dominiković s. Marijanka i
Izrada ogrlica od tekstila – voditeljica radionice Marija Levanić, prof.
i mlade zadrugare: 
– Izrada leptira – voditelj radionice Ante Blažević, prof.