Search
Close this search box.

Putevima ljekovitog bilja do zvijezda

Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva (HUUZ) u ovoj godini provodi projekt pod nazivom „Poticanje poljoprivredne proizvodnje u učeničkim zadrugama“. Prva od aktivnosti uključenih u taj projekt, bila je radionica za voditelje i suradnike učeničkih zadruga „Putevima ljekovitog bilja do zvijezda“. Radionica je održana u subotu 12. svibnja u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom.

HUUZ je tu radionicu organizirao u suradnji sa ZSM-om, OŠ Srinjine iz Srinjina i OŠ Mejaši iz Splita. Program radionice započeo je obilaskom poučne staze „Putevima ljekovitog bilja do zvijezda“, koja od ceste u Gornjem Sitnom vodi do zvjezdarnice. Poučnu stazu izradili su mladi zadrugari učeničke zadruge „Poljička zadruga“ OŠ Srinjine postavljanjem edukativnih ploča i obilježavanjem biljaka. Sudionici radionice uživali su u miomirisu i branju ljekovitog bilja kao i u prekrasnom pogledu koji se pruža sa same staze. Nakon uspona i upoznavanja sa najčešćim ljekovitim biljkama na Mosoru uslijedilo je predavanje Marite Čalete, prof. biologije i kemije iz OŠ Srinjine i OŠ Mejaši.

U popodnevnim satima upriličen je praktični dio programa: destilacija ljekovitog bilja, izrada čokolade s okusom kadulje i izrada melema za ruke. Naravno, sastavnim dijelom radionice bila je i degustacija mirisne čokolade s aromom kadulje, kao i testiranje zaštitne kreme na bazi pčelinjeg voska, meda, maslinovog ulja i različitim biljnim aromama. Osim Marite Čalete, radionicu je vodila i Josipa Banić, prof. biologije i kemije u OŠ Mejaši. U programu je sudjelovalo četrdesetak voditelja učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske, kao i mladi članovi učeničkih zadruga „Lavanda“ i „Poljička zadruga“, koje djeluju pri OŠ Mejaši i OŠ Srinjine.

Voditelji zadruga koji su na Mosor stigli prethodnu večer, imali su priliku promatrati zvjezdano nebo nad Mosorom, s terase zvjezdarnice a potom i velikim teleskopom. Promatranje, popraćeno vrsnim predavanjem, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Đurđa Tesla