Search
Close this search box.

PRAKTIČNO VOĆARSTVO I PODUZETNIŠTVO

KRIŽ, rujan 2012.

Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva je u sklopu provođenja projekta – Poticanje poljoprivredne proizvodnje u učeničkim zadrugama, organizirala  drugu projektnu aktivnost u vidu stručnog skupa za voditelje i suradnike učeničkih zadruga: Praktično voćarstvo i poduzetništvo.

Stručni skup je održan u petak 28. rujna 2012. u Osnovnoj školi Milke Trnine u Križu.

Škola domaćin nam je ustupila lijepo opremljeni prostor školske knjižnice, a tridesetak sudionika najprije je pozdravio ravnatelja škole gospodin Zlatko Hasan. O oprašivanju i oplodnji voćaka predavanje je održao prof. Matija Bučar, Učiteljski fakultet u Zagrebu, Odsjek Petrinja. Sa zaštitom jabuka prisutne je upoznao gospodin Josip Kiš, inžinjer poljoprivrede. Gospodin Stjepan Krupa, učitelj škole domaćina i voditelj učeničke zadruge Jabuka, govorio je o berbi, sortiranju i čuvanju jabuka.

Sudionici stručnog skupa posjetili su i školski voćnjak o kojem se brinu mladi zadrugari pod budnim okom svog voditelj gospodina Stjepana Krupe. Tog dana je kišilo ali kiša nije umanjila ljepotu voćnjaka i još pokoje neobrane sorte ili zaostale jabuke na stablu.

Nakon razgledavanja voćnjaka održana je praktična radionica izrade šešira  od lišća koju je vodio gospodin Blaž Hemetek iz Koprivnice. Knjižnicu je ispunio miris lista pitomog kestena i po uputstvu gospodina Blaža vrijedne i spretne ruke izradile su nekoliko šešira.