Search
Close this search box.

UZ

Parentino

SŠ Mate Balote

Poreč

Učenička zadruga Parentino osnovana je pri Srednjoj školi Mate Balote u Poreču 22. studenog 2000. god. kao izvannastavna aktivnost. Ove godine obilježava se 16 godina uspješnog rada. Kroz rad u zadruzi učenici razvijaju radne navike, inovativnost, poduzetnost, odgovornost i stvaralaštvo.

Mladi zadrugari stječu znanja i razvijaju svijest o načinu i potrebi očuvanja prirode, prenose znanja iz nastave u praktične djelatnosti zadruge i usmjeravaju se u izboru budućeg zanimanja.

Ustroj zadruge:
Rad u zadruzi odvija se kroz tri sekcije: Mladi vinari, Olea sativa i Uzgoj ljekovitog i začinskog bilja.
Učenička zadruga Parentino trenutno broji 20 članova, učenika, mladih zadrugara i dvije voditeljice sekcija, Margita Žiković, dipl.ing. (voditeljica UZ) i Mirela Marković, dipl.ing., ujedno i profesorice struke u poljoprivrednom programu SŠ Mate Balote .

Kroz rad u zadruzi učenici proizvode vino autohtonih sorata Malvazija istarska i Teran, maslinovo ulje od maslina iz školskog vrta i eterično ulje lavande. Proizvodi se predstavljaju na raznim manifestacijama kao što su Vinistra – sajam vina i vinarske opreme u Poreču, Cvjetni vikend u Poreču, Smotre učeničkih zadruga i dr.

Pomoć u radu zadruge pružaju i vanjski suradnici iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Veleučilišta Poreč, MIH-a Poreč i Usluge Poreč.