UZ

Matije Gupca

OŠ Matije Gupca

Gornja Stubica

Naša učenička zadruga Matije Gupca utemeljena je 14. siječnja 1987. godine. Zadruga je imala foto-kino sekciju, povrtlare, voćare i svoju trgovinu „Štacun“. Između ostaloga trgovina je udžbenicima i svim ostalim potrepštinama snabdijevala više od 600 učenika.
1990. godine prestaje s radom odlaskom voditelja i osnivača Zadruge Željka Popovića, nastavnika kemije i biologije. 
Učenička zadruga je obnovljena odlukom Školskog odbora 9. Veljače 2002. godine. Voditelj Zadruge isprva je bio ravnatelj škole prof. Željko Popović, od šk. god. 2004./2005. Branko Barić, profesor biologije, od svibnja 2009. god. Natalija Ciglenečki, učiteljica razredne nastave, a od 2011. Natasa Mirt, učiteljica razredne nastave s pojačanim prirodoslovljem.

Ove školske godine u rad Zadruge uključeno je 146učenika zadrugara i 10 voditelja te 2 suradnika.
Naša Zadruga trenutno broji osam sekcija. To su:

Voćarska sekcija (voditelj prof. Branko Barić) – u voćnjaku od 6500 m2  intenzivno se bavi uzgojem jabuka. U školskom podrumu skladište jabuke i proizvode jabučni ocat. U prostorima škole rade čips od jabuka.

Etnografska sekcija (voditeljica učiteljica Armina Rod) – sakupljaju starinske predmete, stare recepte, pučka vjerovanja ljudi stubičkog kraja, te sudjeluje u uređenju štandova na smotrama.

Likovna sekcija (voditeljica učiteljica Božena Lacković) – estetski uređuje školu. Zajedno s etnografskom sekcijom sudjeluje u uređenju etno-zbirke za razna događanja i priredbe u školi. Prati školsku zadrugu na smotrama i nastupima u mjestu uređenjem štandova. Izrađuje etikete i ambalažu za proizvode ostalih sekcija.

Foto sekcija (voditelj učitelj Marko Mihaljinec) – fotografiraju školske odjele, prate i fotografiraju sve važne događaje i aktivnosti vezane za školu, pohranjuju fotografije i postavljaju ih na školske web stranice.

Vezilje (voditeljica učiteljica Snježana Glogač) – bave se očuvanjem i njegovanjem ručnog rada: vazenja, pletenja i kukičanja. Osnovni je zadatak malih vezilja da lijepim „mustricama“ ukrašavaju uporabne predmete ostalih sekcija.

Drijenčeki – sekcija PŠ Sveti Matej (voditeljica učiteljica Bernarda Razum) – proizvode pekmez od drenjina na prirodan način. Cilj im je istražiti ljekovita svojstva drenjina i ostalih jestivih šumskih plodova te razvijati svijest o svakodnevnoj upotrebi drenjina kao ljekovite prehrambene namirnice.

Klinčeki – sekcija PŠ Hum Stubički (voditeljice Natalija Ciglenečki i Draženka Kušan) –  proizvode kompot od krušaka i jabuka, med od maslačka, džem od bazge te uzgajaju lavandu.

Titrica – sekcija PŠ Dubovec (voditeljice Magdalena Bajs i Nataša Mirt) – članovi sekcije u Dubovcu, daleko od zagađenja i u čistoći prirode prikupljaju bilje za čaj: bazgu, kamilicu, mentu, orah, koprivu, lipu, bagrem, trputac, ružine latice, neven i tratinčice. Bilje suše i pakiraju u prostorijama škole. Čaj je specijalitet škole i odlikuje se jedinstvenom aromom.

Trenutno Zadruga raspolaže sa 6500 m2 zemljišta na kojem je zaslađeno 270 stabala jabuka. Zadruga ima svoj alat i strojeve potrebne za obradu tla i zaštitu voćaka. Postizala je i postiže dobre proizvodne rezultate.

Već niz godina Zadruga sudjeluje na Županijskim smotrama učeničkih zadruga.
• Školske godine 2007./2008. i 2008./2009. osvojila je drugo mjesto.
• 2009./2010. godine  u Maču prvo mjesto, te time ostvarila pravo sudjelovanja na 22. Državnoj smotri u Podgori kod Makarske kao predstavnik Krapinsko-zagorske županije.
• 2010./2011. osvojili smo prvo mjesto na županijskoj smotri u Zaboku i sudjelovali na 23. Državnoj smotri u Opatiji
• 2011./2012. prvim mjestom na županijskoj smotri u Gornjoj Stubici i svoju županiju predstavili u Primoštenu. Na istoj 24. Državnoj smotri prezentirali smo istraživački rad „Kruh od kruške tepke“ i osvojilin prvo mjesto.

Redovito sudjelujemo na županijskim smotrama jabuka i svim važnijim događanjima u Gornjoj Stubici i okolici kao što su: Srednjovjekovni dani na Medvednici, Zagorje- trnac starih sorata voća, Razred niže kumrovečke škole u Kumrovcu, Glazba, jabuke i vino u Gornjoj Stubici, Božićni sajam kod dvorca Oršić, Viteški turnir u Gornjoj Stubici.

Održavamo suradnju s Učiteljskim fakultetom iz Zagreba. Posjećuju nas studenti koji slušaju kolegij Učeničko zadrugarstvo.
Redovito njegujemo suradnju i prijateljstvo s ostalim školama Matije Gupca u Republici Hrvatskoj, te sa  školom Matije Gupca u Tavankutu u Vojvodini gdje također predstavljamo našu Zadrugu.

Ponosimo se veličinom i kvalitetom voćnjaka, ekološkom proizvodnjom, brojem sekcija i zajedništvom zadrugara, svestranosti, novim idejama, pojavljivanju na svim događajima vezanim uz našu školu i mjesto te međunarodnom suradnjom.
Želimo da naši učenici razvijaju radne navike, radne i moralne vrijednosti, svijest o načinima i očuvanju prirode, njegovanju baštine i pučkog stvaralaštva. Očekujemo da sva stečena znanja primijene u životu i lokalnoj sredini. Učenici ostvaruju svoje osobne interese, sposobnosti i izbor budućeg zanimanja.

Kontakti:
E-mail adresa škole:   osmggs@skole.t-com.hr
Ravnateljica: Sanja Knezić, prof.  sanja.knezic1@skole.hr

Voditeljica UZ: učiteljica Nataša Mirt    mirt.natasa@gmail.com

web škole: os-mgupca-gornjastubica.skole.hr