UZ

Bobi

OŠ Vladimir Bosnar

Stubičke Toplice

Naša Učenička zadruga Bobi utemeljena je 30. siječnja 2017. godine. Mladi smo, ali kreativni i vrijedni. Voditeljica zadruge isprva je bila učiteljica Hrvatskog jezika Nikolina Fruk, zatim učiteljica Ivana Ozimec, a na njezinu je mjestu od 2018. godine učiteljica Hrvatskog jezika Romina Gorički. U našoj prvoj školskoj godini rada okupili smo 79 mladih zadrugara koji su djelovali u šest zadružnih sekcija: Lutkarska skupina, Likovna skupina, Male vezilje, Vrtlari, Eko-etno skupina i Mali knjižničari bibliofili.

Ove školske godine u rad učeničke zadruge uključeno je 87 učenika zadrugara i pet voditelja zadrugarskih sekcija, uz voditeljicu učeničke zadruge, zaposlenike škole, roditelje i vanjske suradnike. Naša zadruga trenutno broji pet sekcija:

• Lutkarska sekcija (sedam učenika, voditeljica učiteljica Davorka Maček) – osposobljuje učenike za samostalan rad s raznim materijalima i razvija njihovu kreativnost i vještine. Bavi se izradom lutkica, različitih ukrasnih i uporabnih predmeta od tkanina, spužvi i ekomaterijala te rekvizita za predstave. Radi na njegovanju kulturne baštine i pučkog stvaralaštva.

• Likovna sekcija (20 učenika, voditeljica učiteljica Monika Barić) – učenici izrađuju ukrasne i uporabne predmete koristeći se prirodnim materijalima i različitim likovnim tehnikama. Potiče na očuvanje tradicijskih predmeta i ukrasa te njegovanje običaja zavičaja i lokalne kulturne baštine.

• Male vezilje (17 učenika, voditeljica učiteljica Martina Drempetić) – učenici se sudjelovanjem u ovoj sekciji upoznaju s narodnim folklorom i nošnjama zavičaja i domovine, vezenjem, kukičanjem i pletenjem izrađuju i ukrašavaju uporabne predmete poput pregača, tabletića i čestitki te na taj način ručnim radovima njeguju i čuvaju tradiciju i elemente narodnog folklora.

• Eko-etno skupina (30 učenika, voditeljica učiteljica Anita Kobelščak) – učenici slijede program Međunarodne ekoškole recikliranjem i izradom ukrasnih i uporabnih predmeta od prirodnih materijala, njeguju tradiciju svoga kraja prikupljanjem starinskih predmeta, recepata i običaja, surađuju s ekoudrugama na području naše županije, uključeni su u različite natječaje, ekoakcije i humanitarni rad.

• Mladi knjižničari bibliofili (13 učenika, voditeljica knjižničarka Blanka Doko) – organiziraju i vode rad u knjižnici, osmišljavaju prigodne igrokaze i predstave u školi i zajednici, pišu, fotografiraju i uređuju školski list Maksić, izrađuju drvene straničnike sa stihovima iz učeničkih radova te sakupljaju prigodne poslovice, izrađuju kutije za prikupljanje plastičnih boca i na taj način razvijaju poduzetničko i stvaralačko mišljenje.

Iako kao učenička zadruga djelujemo tek dvije godine, već smo sudjelovali u brojnim izložbama učeničkoga stvaralaštva. Aktivno se uključujemo u rad Općine Stubičke Toplice sudjelovanjem na manifestacijama: Gljivarenje u Stubakima, Adventska izložba U susret došašćuBožićni sajam u Stubakima, Uskrsna izložba te Došel bu Vuzem. Također, sudjelovali smo na stručnome skupu Ekološko pčelarstvo i voćarstvo, a posebno nas raduju međužupanijski susreti podružnica HUUZ-a Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba te smo zato sudjelovali i u susretu održanom u Brestovcu Orehovičkom te u Granešini. Prošle smo godine, 2018., prvi put sudjelovali i na Županijskoj smotri učeničkih zadruga te bili pohvaljeni za iznimno lijepo uređen štand i trud uložen u pripremu proizvoda. Ponosimo se svojim zadružnim sekcijama i svim proizvodima izrađenim vrijednim rukama zadrugara uz stručnu podršku voditeljica sekcija. Smatramo da naši učenici sudjelovanjem u Zadruzi razvijaju radne navike, znanja i vještine koje će moći primijeniti dalje u životu. Budući da se trudimo što je moguće više koristiti prirodne materijale, na taj način razvijamo ekološku svijest kod učenika, kao i potrebu očuvanja prirodne i kulturne baštine vlastita kraja. Iznimno smo sretni što, iako smo mala Zadruga, okupljamo kreativne i svestrane učenike i voditelje iz čijih glava i ruku proizlaze kvalitetni, ekološki i prirodni proizvodi prepoznati u široj lokalnoj zajednici.

Kontakti:
E-mail škole: skola@os-stubicke-toplice.skole.hr
Adresa: Osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Strmečka cesta 5 a, Stubičke Toplice
Telefon: 049/ 282 531

E-mail voditeljice UZ: romina.goricki@skole.hr (voditeljica Romina Gorički)
Web škole: http://os-stubicke-toplice.skole.hr/