UZ

Kupina

OŠ Andrije Palmovića

Rasinja

Učenička zadruga započela je s djelovanjem 2007. godine kada smo zasadili mali školski vrt. Prva zasađena biljka bila je kupina pa smo po njoj prozvali našu učeničku zadrugu.
U sklopu naše UZ  djeluje 5 sekcija.

IGLICE
Članice ove sekcije zavjesama uređuju učionice i školske prostorije. Zahvaljujući ovoj sekciji imamo dva kompleta stolnjaka i natpisa koje koristimo prilikom izlaganja naših proizvoda na sajmovima i smotrama te dvije ženske i dvije muške nošnje ukrašene uzorcima kupine. Bave se također našivavanjem različitih atraktivnih i zanimljivih motiva na torbe, tabletiće, stoljnjake i slično. Ova sekcija osmislila je projekt izrade Rasinjske deklice koju smo predstavili u krpenom i keramičkom ruhu te smo izradili  priču i osmislili dramski igrokaz. 
Voditeljice sekcije su Snežana Gabaj i Ivana Križanić.

POLJOPRIVREDNA SEKCIJA
Bavi se uređenjem školskog vrta kojeg održavaju svi učenici naše škole kroz ljetne mjesece. U vrtu uzgajamo kupine, maline, jagode, lavandu i jabuke starinskih sorti. Surađujemo s OŠ Martijanec i njihovom  UZ Jabuka  od koje dobivamo dovoljnu količinu druge klase jabuka za proizvodnju jabučnog octa. Surađujemo s roditeljima i djelatnicima naše škole koji  nam također prema potrebi doniraju jabuke. Jabuka ima dovoljno i za proizvodnju jabučnice koju učenici već tradicionalno konzumiraju  na školskim danima kruha.
Voditelj sekcije je Krunoslav Havaić.

KERAMIČARSKA SEKCIJA
Voditelj ove sekcije  je kolega Zvonimir Haramija, učitelj likovne kulture, koji s učenicima izrađuje Rasinjsku deklicu u novom keramičkom ruhu. Članovi ove sekcije izrađuju još kutijice za nakit, etikete za jabučni ocat  i druge korisne sitnice.

SVAŠTARICA
Sekcija se bavi izradom različitih kreativnih i prigodnih proizvoda kao što su svijeće, štalice, kutijice za čajeve, zvjezdice od stakla, anđele od gipsa za bor i sl. Isto tako sudjeluje u izradi različitih vrsta pekmeza od kupine, maline, jagoda i jabuka.
Uz voditeljicu ove sekcije Anitu Bakovljanec kod proizvodnje pekmeza sudjeluju i kolegice Snježana i Ivana naravno uz djecu koja su sveprisutna.

NOVINARSKA SEKCIJA
Sve aktivnosti kojima se bavimo te sajmove i smotre na kojima sudjelujemo dokumentiramo slikom i tekstom što možete provjeriti na web stranici naše škole za koju su zadružne članice novinarske sekcije i  kolegica Kornelija Havaić.
Svake godine se pojavljujemo s našim proizvodima na manifestacijama lokalnog i županijskog karaktera. Tako da sudjelujemo na:  Danima travnjaka u Koprivnici u sklopu kojih se održavaju Županijske smotre učeničkih zadruga, a kojima je OŠ Andrije Palmovića domaćin., Danu općine Rasinja, Sajmu cvijeća u Ludbregu, Danima jabuka i Božićnom sajmu u Ludbregu, Danima zadruga u Koprivnici, Danima kruha, Nikolinju te se rado odazivamo na humanitarne akcije u Rasinjskom kraju.
Želim se ovom prilikom zahvaliti svim učiteljima koji su svojim osobnim angažmanom (odlaskom na neku od ovih manifestacija ili izradom  ukrasa ili sličnog za potrebe zadruge) doprinjeli radu naše učeničke zadruge.

Rad u učeničkoj zadruzi nije samo proizvodnja i sudjelovanje na sajmovima već i vođenje dokumentacije te pokušaj pribavljanja nepovratnih financijskih sredstva kojima kupujemo alate i strojeve potrebne za normalno funkcioniranje pojedinih sekcija. U dva navrata smo dobili od Ministarstva  malog i srednjeg poduzetništva nepovratna sredstva u ukupnom iznosu od 16 500 kuna.

Zadrugare povremeno vodimo na izlete. Tako da smo jedne godine išli u berbu jabuka u OŠ Martijanec i tom prilikom smo organizirali sportske susrete. Vodili smo ih na izlet u Križevce i OPG Platužić gdje smo imali edukaciju o rezidbi i uzgoju kupina. Treba istaknuti da nas je obitelj Platužić primila besplatno i lijepo ugostila. Jedini trošak ovog izleta bio je autobus koji smo iz vlastitih prihoda.

PRIHODOVANA SREDSTVA
Cilj učeničkog zadrugarstva je nešto proizvesti uz što manje troškova te pokušati odgajati djecu za mlade poduzetnike. Potaknuti ih da razvijaju svoju kreativnost i da od toga nešto zarade kako bi se možda kasnije u životu mogli baviti sličnim poslom.
Ostvarena sredstva iskoristili smo za funkcioniranje zadruge i kupnju materijala za potrebe pojedinih sekcija. Isto tako smo dio sredstava iskoristili za pomoć učenicima  slabijeg imovinskog stanja u ostvarivanju jednodnevnih izleta ili maturalnog putovanja. Pomogli smo u plaćanju djela iznosa majci jednog našeg učenika koji je u invalidskim kolicima kako bi mu mogla biti pratnja na maturalnom putovanju. Dio sredstava je bio doniran za potrebe školskog projekta „Škole za Afriku“.
Kroz pomaganje učenicima kojima je pomoć potrebna i kroz rad u učeničkoj zadruzi odgajamo naše učeniku u duhu tolerancije i empatičnosti prema drugima. Također ih podučavamo da se radom i upornošću može postići rezultat i ostvariti određeni prihod što smatramo da je vrlo važno shvatiti u dječjoj dobi s obzirom na vremena u kojima živimo.

Voditelj učeničke zadruge: Krunoslav Havaić
Email: krunoslav.havaic@skole.hr
Kontakt telefon: 048/837- 020
Web stranica: http://os-rasinja-001@skole.htnet.hr (mogu se vidjeti aktivnosti i događaji na kojima sudjelujemo)
http://www.flipsnack.com – web stranicana kojoj je predstavljena naša zadruga u obliku e knjige