Search
Close this search box.

Edukacija za voditelje učeničkih zadruga iz Slatine

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 11. do 16. rujna održana je edukacija iz područja učeničkog zadrugarstva za ravnatelje, voditelje učeničkih zadruga i voditelje sekcija iz četiri učeničke zadruge Grada Slatine.

Edukaciji  je prisustvovalo 20 sudionika, održana je u organizaciji HUUZ-a a financijska sredstva su osigurana u sklopu projekta Poduzetnik kroz cijeli život, čiji je nositelj Centar za poduzetništvo Grada Slatine. Učeničke zadruge koje su sudjelovale u edukaciji su: Sekvoja – OŠ Josipa Kozarca, Zalathnuk – OŠ Eugena Kumičića, Slatina – SŠ Marka Marulića i Obrtnik – Industrijsko-obrtnička škola Slatina.

Teme stručnog skupa bile su:

Učeničko zadrugarstvo u Hrvatskoj i uloga HUUZ-a – Blanka Horvat, tajnica HUUZ-a
Dokumentacija učeničke zadruge – Silvana Šebalj-Mačkić, dopredsjednica HUUZ-a, OŠ Petar Zrinski, Čabar
Istraživački rad u učeničkoj zadruzi – Sanja Janeš, OŠ Petar Zrinski, Čabar
Proizvod u učeničkoj zadruzi – od ideje do realizacije – Zvjezdana Bogdan, SŠ Antuna Horvata, Đakovo, voditeljica međužupanijskog stručnog vijeća za učeničko zadrugarstvo
Učeničko zadrugarstvo i poduzetništvo – Zdenka Čukelj, načelnica sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Manifestacije učeničkih zadruga – Blanka Horvat, tajnica HUUZ-a

Održane su i četiri kreativne radionice:

Estetsko uređenje izložbenog prostora – Karmela Radošević, dipl. ing., Gospodarska škola Čakovec
Kreativno modelarstvo – Danijel Šimunić, voditelj radionica modelarstva, Hrvatska zajednica tehničke kulture
Proces izrade i oblikovanja ticino mase za ukrašavanje – Zvjezdana Bogdan
Oslikavanje platnenih vrećica – Blanka Horvat

Za kraj edukacije kao primjer dobre prakse, organiziran je posjet učeničkoj zadruzi Zvončica, Osnovne škole Zvonka Cara iz Crikvenice,  koja uspješno djeluje niz godina i dobitnica je brojnih nagrada. Tamo  se predstavila i učenička zadruga Cibor, Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica.

Svi sudionici bili su iznimno zadovoljni provedenom edukacijom koja je za njih bila veoma inspirativna.  Dogovorena je suradnja među osnovnim i srednjim školama i stvorene su ideje za konkretne projekte za osnaživanje učeničkih zadruga što je preduvjet za jačanje kompetencija učenika što i je krajnji cilj.