6. sabor malih glagoljaša

Od 16. – 21. rujna 2015. održavao se u Svetom Filipu i Jakovu, Biogradu n/m, Tkonu, Murteru,  Pašmanu i Bibinjama FESTIVAL „SLOVO ROGOVSKO 2015.“ – SABOR MALIH GLAGOLJAŠA – AJMO DICO GLAGOLJATI.

Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva bila je suorganizator ove manifestacije, te su u organizaciji HUUZ-a, 19. rujna 2015. u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama, održane kreativne radionice na temu glagoljice:

1. Izrada ambalaže metodom otiskivanja, Josipa Banić, OŠ Mejaši, Split
2. Oslikavanje platnenih vrećica, Maja Bašić, OŠ Mejaši, Split
3. Nosimo glagoljicu, Božena Škarica, OŠ Mejaši, Split

Škola domaćin organizirala je kreativne radionice:
1. Oslikavanje oblutaka glagoljicom – Nada Režan, OŠ Stjepana Radića, Bibinje
2. Izrada straničnika s motivima glagoljice – Natalija Kero, OŠ Stjepana Radića, Bibinje
3. Oslikavanje platnenih torbi glagoljicom – Jasminka Sikirić Adžić i Ružica Anušić, OŠ Stjepana Radića, Bibinje
4. Izrada ogrlica od fimo mase s motivima glagoljice – Ružica Anušić i Jasminka Sikirić Adžić, OŠ Stjepana Radića, Bibinje
5. Pisanje i transliteracija glagoljskih tekstova – Marijana Kandić i Marijana Pavić, OŠ Stjepana Radića, Bibinje

Podrobnije o ovoj manifestaciji izvijestila nas je učenica 6. raz. OŠ Stjepana Radića Bibinje – Ema Sikirić

“U  subotu  19. 9. 2015. u našoj su se školi održale glagoljaške radionice. Bila je to sjajna prilika za sve učenike da nauče osnove glagoljice i upoznaju ljepotu glagoljskih slova kroz sudjelovanje na nizu raznovrsnih radionica u kojima su se različitim tehnikama i na različitim materijalima oslikavala glagoljska slova. Kao rezultat nastao je niz originalnih i kreativnih proizvoda od torbi preko nakita do slika. Ovim radionicama OŠ Stjepana Radića po prvi put bila je dio višednevnog Festivala „Slovo Rogovsko 2015.“ i Sabora malih glagoljaša koji se održavao od 16. do 21. rujna u Sv. Filipu i Jakovu, Biogradu, Tkonu, Murteru, Pašmanu i Bibinjama.

U našoj školi održano je osam radionica. Radionicu Oslikavanje platnenih vrećica vodila je učiteljica Maja Bašić iz Osnovne škole Mejaši, Split. Kako izrađivati ambalažu, pokazala nam je učiteljica Josipa Banić, također iz Osnovne škole Mejaši iz Splita. U toj radionici izrađivali su se otisci glagoljskih slova od linoleuma, a poslije toga izrađivala ambalaža s motivima glagoljice. U još jednoj radionici ukrašavale su se platnene vrećice, ali metodom salvetne tehnike. Ovu je radionicu vodila učiteljica Jasminka Adžić Sikirić.

U drugoj radionici učenici 4. b razreda sa svojom učiteljicom Nadom Režan pisali su glagoljska slova tušem na kamenim oblucima. Nasuprot njima učenici 4. a razreda izrađivali su straničnike s motivima glagoljice, a pomagala im je učiteljica Marija Vuica.

Vrlo zanimljive bile su Radionica izrade ogrlica od fimo mase s motivima glagoljice i urezivanje glagoljskih slova u drvene pločice metodom pirografije koju je vodila učiteljica Ružica Anušić  kao i radionica Nosimo glagoljicu koju je vodila učiteljica Božena Škarica iz OŠ Mejaši, a u kojoj se izađivao nakit (ogrlice, prstenje). Oni koji su htjeli naučiti pisati i čitati glagoljicu priključili su se radionici Pisanje i trasliteracija glagoljskih tekstova koju su vodile Marijana Pavić i Marijana Kandić,  a u kojoj su učenici pisali pisaljkama od trske i tušem.

U radionicama je sudjelovao veliki broj učenika naše škole koji su se dobrovoljno prijavili, a ugostili smo i grupu učenika iz OŠ Polača te iz OŠ Šime Budinića Zadar. Posebno zahvaljujemo učiteljicama Josipi, Maji i Boženi koje su došle iz OŠ Mejaši iz Splita te nas  naučile novim kreativnim tehnikama oslikavanja torbi, izrade ambalaže i nakita. Svi smo se jako dobro proveli i iza sebe ostavili brojne radove i proizvode koje ćemo izložiti i prodavati na našem Božićnom sajmu čiji će prihod ići u humanitarne svrhe. Ovo je prvi glagoljaški projekt koji je pripremila naša škola, a zbog izvrsnih dojmova i odličnog odaziva  razmišljamo da isto ponovimo i dogodine.”