UZ

Crveni Ždral

OŠ Stjepana Radića

Metković

Prva je učenička zadruga u Metkoviću  osnovana još 1957. godine i bila je poljoprivrednog tipa. Tek je u školskoj godini 1973/1974. osnovana Učenička zadruga CRVENI ŽDRAL, kao učenička zadruga likovnog stvaralaštva, s naglaskom na ekološku iskoristivost materijala u umjetničke svrhe.

Školska je zadruga u užoj i široj lokalnoj zajednici postala prepoznatljiv i respektabilan partner koji uspješno surađuje s raznim organizacijama (Regionalni centar za zaštitu okoliša, Ornitološka zbirka u Metkoviću, Arheološki muzej u Vidu i dr.)  udrugama (Pokret prijatelja prirode „Lijepa naša“, Škola zdravog življenja – Metković, zdravi grad idr.)  i društvima (Pokladno društvo iz Metkovića i dr.), s lokanom upravom (Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Metković, Gradsko kulturno središte, Gradska knjižnic i dr.). 

Program rada zadruge obuhvaća rad s glinom (posude, figure, reljefi), kaširanim papirom (maska, obrazina-kostimi kutije), recikliranim staklom, patchwork, tkanje, makrame, obradu drveta i dr. 

Likovni pedagog, a ujedno i voditeljica zadruge, poučava svoje učenike da se otpad može iskoristiti na način da polaznici zadruge nauče fuzijom otpada izrađivati ukrasne i uporabne predmete koje mogu izlagati na različitim izložbama, ponuditi na prodaju, samostalno pribaviti novčana sredstva za nova ulaganja  i ostvarivanje svojih projekta.

Unutar zadruge djeluju sljedeće sekcije:

1. KERAMIČKA SEKCIJA
2. SEKCIJA SLIKANJA
3. SEKCIJA ČVORIČANJA tj. MAKARAME
4. SEKCIJA KAŠIRANJA PAPIRA
5. SEKCIJA RUČNOG TKANJA
6. SEKCIJA FUZIJA STAKLA (zdjele, mozaik)
7. MLADI  DIZAJNERI I EKOLOZI                                                                                                    
 
Ova je zadruga stoga osobito prepoznatljiva po izradi ukrasnih predmeta s naglaskom na etno-baštinu, primjeni makramea na izradi torbi i nakita, dizajna odjevnih predmeta (estradna haljina ili pokladni kostim) od otpadnog materijala, a ponajviše na izradi uporabnih i ukrasnih predmeta od otpadnog stakla.

Upravo kreativan pristup pri obradi staklenog otpada  školska je  zadruga pokazala i izložila u projektu Škole demokracije i predstavljala Hrvatsku u Norveškoj na Međunarodnoj konferenciji YOUNG Agenda 21 (5.-10. svibnja 2003.) gdje su s učenicima zadruge otputovale ravnateljica škole Božena Nikoletić i voditeljica zadruge Lajla Volarević.  Koliko je ova zadruga  dojmila posjetitelje Konferencije govori u prilog posjet tri likovne pedagoginje iz Norveške u prosincu 2009. koje su boraveći  u zadruzi pokušale  savladati vještine ovih zadrugara.

S obzirom na svoj program Zadruga ponajviše razvija i njeguje stare običaje doline Neretve, usmjerava mlade k pozitivnim ciljevima nastojeći da iskoriste sposobnost pretvaranja ideje u konkretne ciljeve, a sve na dobrobit izgradnje vlastite budućnosti.

Kao takva, Učenička zadruga Crveni ždral, nametnula se kao izvrstan primjer razvijanja učeničkih kompetencija (društvenih, humanih, ekoloških, poduzetničkih) i razvija sposobnosti potrebne u društvu.

Voditeljica učeničke zadruge: Ivana Šiljeg
tel:  020 681 621
fax: 020 681 514
e-mail: osstjepana-radica@skole.t-com.hr
web adresa škole: www. os-sradica-metkovic.skole.hr