Search
Close this search box.

9. ljetna škola učeničkog zadrugarstva

9. ljetna škola učeničkog zadrugarstva održana je od. 7. do 13. srpnja u Iloku, u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

Srednja škola Ilok ugostila je 25 učenika iz učeničkih zadruga viših razreda osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije. Sudionici 9. Ljetne škole učeničkog zadrugarstva boravili su u Domu za učenike Srednje škole Ilok, u čijem prostoru su se odvijale i sve radionice i aktivnosti. Voditelji kreativnih radionica, uz djelatnike HUUZ-a, bile su i voditeljice iz Splitsko-dalamatinske županije, Zdenka Ljubičić, UZ Raž iz OŠ Josipa Jovića Aržano i Dijana Rinčić, UZ Biljni biseri, OŠ Ivan Duknović, Marina. Uz njih, iz škole domaćina radionice su vodile Silvija Vrdoljak, Mirjana Sinković, Snježana Koturić i Stela Rotim iz UZ Tehnikum, SŠ Ilok.

Kroz različite oblike rada i aktivnosti, djeca su usvajala nova znanja i sposobnosti usmjerene razvoju kreativnost, ali i poduzetničkih vještina. Tijekom šest dana održane su sljedeće radionice:

  • Izrada slika magnetića oslikane tehnikom pirografije
  • Pletenje narukvica
  • Izrada i oslikavanje vješalica za ključeve od prirodnih materijala
  • Pletenje datala
  • Mirisni zeleni vrt – izrada mini vrta
  • Kreativna kuhinja – slatko, a zdravo
  • Ljekovito-čokoladna priča – radionica izrade prirodnih sapuna
  • Šumeće bombe – izrada šumećih kupki
  • Cvjetne košarice/biljni terarij

Sva novostečena znanja usvojena na radionicama Ljetne škole, učenici će moći primjenjivati u svojoj učeničkoj zadruzi. Osim radionica, učenici su u slobodno vrijeme imali organizirani vođeni obilazak grada Iloka i kulturnih znamenitosti grada: Muzeja grada Iloka, Iločkih podruma te stare jezgre grada i crkve sv. Ivana Kapistrana sa samostanom. Sudionici su vlakićem posjetili Ladanjsko imanje Principovac udaljeno nekoliko kilometara od Iloka, Udrugu žena Babčanke iz okolnog sela Babska u kojemu je učenicima baka Ana demonstrirala rad na tkalačkom stanu. Predzadnji dan posjetili smo i Muzej vučedolske kulture, Grad Vukovar te Memorijalno groblje. Uz radni dio, djeca su imala i puno slobodnog vremena za igru i razne sportske aktivnosti i druženje, a dobro ozračje i atmosferu možete pogledati u galeriji ispod.