34. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske

Nakon dvije godine održavanja Državne smotre online, ovogodišnja 34. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske ponovno je održana uživo u Vinkovcima uz veliki entuzijazam organizatora i sudionika zbog vraćanja ‘na staro’. Ukupno 62 učeničke zadruge predstavilo je svoje radove, a posjetitelji i sudionici su mogli sudjelovati i na ukupno 14 kreativnih radionica u izvedbi učeničkih zadruga iz Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

 Grad Vinkovci, koji nosi laskavu titulu najstarijeg europskog grada s kontinuitetom življenja, posjetiteljima nude uvid u svoju bogatu povijest ostavština dvije velike civilizacije – vučedolske i rimske te su izvrsna kulisa i poveznica sa zadrugarskom zajednicom koja vrijedno čuva baštinu, običaje i stare zanate hrvatskih krajeva od zaborava. Tako je ova šokačka prijestolnica ‘široke slavonske duše’, grad ratara i bekrija, ali i nadaleko poznatih gostoljubivih žitelja i ove godine, po četvrti puta ugostila učeničke zadruge iz cijele Hrvatske. Danas, tjedan dana nakon završetka smotre, kada podvlačimo crtu, možemo mirne duše reći: što dalje – to bolje. Uz dobru i uhodanu suradnju s Gradom i Županijom, susretljivim djelatnicima hotela u kojima su naši učenici i mentori bili smješteni, blizinu dvorane Barun Trenk udaljenu svega desetak minuta laganog hoda kroz poznatu vinkovačku aleju Lenije u kojoj su učeničke zadruge prezentirale svoj rad i sve ono što zadrugarstvo jest, kao i dobru logistiku i suradnju sa školama domaćinima Smotre, možemo konstatirati da je ovo dobitna formula u kojoj nezadovoljstva nema ni u tragovima i gdje se i teži organizacijski problemi rješavaju brzo i bez stresa.

Bilten 34. smotre UZ RH

Vinkovci su prepoznali i podržali učeničko zadrugarstvo i učinili da se svi – i organizatori i učesnici – osjećaju kao dragi i dobrodošli gosti. Zauzvrat, učeničke su zadruge i njene mlade snage pokazale što je snaga kreativnosti, ideja i suradnje te u svom najjačem sastavu promovirali sve ono što rade tijekom godine. A učeničke zadruge rade zaista sve, od raznih ukrasno-uporabnih predmeta, poljoprivrednih i ljekovitih proizvoda i pripravaka, predmeta od keramike, starih, gotovo zaboravljenih zanatskih tehnika izrade predmeta iz bogate materijalne i nematerijalne baštine krajeva iz kojih dolaze. I još puno više od toga, zadrugarstvo potiče mlade ljude da se oslanjaju na svoje ideje i da ih kroz suradnju realiziraju i testiraju na tržištu, učeći kroz praksu poduzetništvo i majstorske vještine koje se danas u visoko tehnološkom okružju sve više zaboravljaju. Smotra je prije svega presjek i prezentacija godišnjeg rada najboljih učeničkih zadruga, popularizacija ideala učeničkog zadrugarstva, umrežavanje i razmjena ideja među zadrugama. S druge strane, za posjetitelje, ovo je festival kreativnosti mladih i veliki prodajni sajam u kojemu je gotovo nemoguće odoljeti da se ne kupi bar jedna unikatna ‘sitnica’ osmišljena i izrađena u zadrugarskim inkubatorima.

Državna smotra svečano je otvorena u srijedu, 28. rujna, prigodnim programom koji su pripremili učenici škole domaćina OŠ Čakovci, dok su se sudionicima prigodnim govorom obratili predstavnici institucija: Predsjednika RH koji se pismom potpore obratio sudionicima, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladimira Brezak, predsjednica Državnog povjerenstva za provedbu 34. smotre učeničkih zadruga RH iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Dragica Benčik, predsjednica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga, Franjo Orešković, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca te predstavnici škola domaćina Smotre – Marina Balić, ravnateljica OŠ Čakovci i Domagoj Bujadinović, ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci.

Rečeno brojevima, na Smotri se predstavilo 58 najboljih učeničkih zadruga iz 21. županije, šest učeničkih zadruga s istraživačkim radom, te tri učeničke zadruge iz Vukovarsko-srijemske županije koje su zajedno s Bojanom Florianijem, voditeljem radionica ispred Hrvatske zajednice tehničke kulture, vodile iznimno posjećene kreativne radionice, ukupno njih 14. Uz domaće, inozemni gost ovogodišnje Smotre bila je učenička zadruga Matija Gubec iz istoimene osnovne škole iz Tavankuta, R Srbija s kojom Hrvatski savez učeničkih zadruga ima već bogatu povijest suradnje i razmjene ideja. Tijekom dva dana održavanja Smotre, učenici turističkog smjera Srednje strukovne škole Vinkovci pripremili su i poseban program obilaska grada Vinkovaca za sve sudionike Smotre.

34. smotra zatvorena je u četvrtak 29. rujna u popodnevnim satima kratkim scensko-glazbenim programom u kojemu su nastupili učenici Srednje strukovne škole Vinkovci te velikim finalom – dodijelom pohvalnica i zahvalnica učenicima, mentorima te učeničkim zadrugama koje su ostvarile najbolje rezultate u izboru Najproizvoda Smotre (popis i rang lista ispod). Na Smotri se natjecalo i šest vrijednih učeničkih zadruga s istraživačkim radovima – četiri iz osnovne i dva iz srednje škole, a prezentacije su održane u Kongresnoj dvorani Srednje strukovne škole Vinkovci sa sljedećim rezultatima:

OSNOVNE ŠKOLE – RANG LISTA

1. mjesto / UZ MRAV, OŠ Petar Zrinski, Čabar:

Promocija stvaralaštva Vilima Svečnjaka kroz proizvod učeničke zadruge

Učenica: Nives Urh 7. r. / Mentorica: Tanja Šebalj Kocet

2. mjesto / UZ BELETINČEK, OŠ Beletinec, Beletinec

Od ugljenokopa do suvenira

Učenica: Lana Balaško 7. r. / Mentorica: Mateja Ratković

3. mjesto / UZ KLOPOTEC, OŠ Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec

Biokrpa – pčelin omot

Učenik: Domagoj Herić 6. r. / Mentorica: Marta Lončar

4. mjesto / UZ IVANČICA, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec

Vodeničarska priča podno Ivanščice

Učenica: Eva Levanić 6. r. / Mentorica: Suzana Jagić

SREDNJE ŠKOLE – RANG LISTA

2. mjesto / UZ KLEČKA ČAROLIJA, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin

Obrok u školi – mali korak prema kvalitetnijoj i zdravijoj prehrani učenik

Učenik: Iris Blašković 3. r. / Mentorica: Jasminka Turina Luketić

3. mjesto / UZ RODE, Prirodoslovna škola Karlovac, Karlovac

Utjecaj supstrata na prinos mladih izdanaka rotkvice

Učenik: Marno Milek, 2. r. / Mentorica: Diana Jurčević

PRIZNANJA ZA NAJPROIZVOD

UZ Žuti brijeg / OŠ Žuti brijeg, Zagreb / NARUKVICA OD KAUČUKA

UZ Regoč / OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Ogulin / SUVENIR IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ

UZ Strossmayer / SSŠ Antuna Horvata, Đakovo / POKLON PAKET ‘EKO-ETNO ARONIJA’

UZ Ban / SŠ Ban Josip Jelačić, Zaprešić / BANOV BROŠ

34. smotra na YouTube kanalu HSUZ-a