Search
Close this search box.

33. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske

33. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske ove je godine održana online, od 5. do 8. listopada na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Unatoč prekidima u radu škola ove godine i otežanim uvjetima rada, učenici osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje iz učeničkih zadruga diljem Hrvatske, ovo nije spriječilo da i u ovakvim uvjetima pokažu da nema granica kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštvu zadrugara učeničkih zadruga iz osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje.
 
Na ovogodišnjoj smotri predstavile su se 63 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske video praktikumima. U kratkoj video formi trajanja do četiri minute, učeničke zadruge demonstriraju izradu proizvoda po ‘uradi sam’ principu uz detaljan prikaz opisa proizvoda i postupka, a svi filmovi postavljeni su na YouTube kanalu HUUZ-a.
 
Osim prezentacija praktičnog rada i izrade proizvoda u učeničkim zadrugama, sedam učeničkih zadruga prezentiralo je 6. listopada istraživački rad putem Zooma pred Povjerenstvom za provedbu 33. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske, dvije učeničke zadruge iz osnovnih škola i pet učeničkih zadruga iz srednjih škola.
 
Škola domaćin 33. smotre učeničkih zadruga RH bila je Osnovna škola Blage Zadre iz Vukovara u kojoj djeluje učenička zadruga Zlatne ruke, koja je pripremila i snimila video predstavljanje škole, učeničke zadruge, grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.
 
Na ovogodišnjoj virtualnoj Smotri sudionicima su se video javljanjem obratili Tihomir Hideg, ravnatelj OŠ Blage Zadre, Dragica Benčik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, a Smotru su otvorili Lucija Lukić i Antun Kovačić, učenici 6. razreda OŠ Blage Zadre.
 
U srijedu 6. listopada, putem Zooma, održana je i prezentacija sedam istraživačkih radova pristiglih za 33. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske – dva rada iz osnovnih i pet radova iz srednjih škola. Učenici su održali prezentacije pred tročlanom komisijom Državnog povjerenstva za provedbu 33. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske: prof. dr. sc. Borisom Duralijom, Brankicom Zbanatski i Margitom Žiković sa sljedećim rezultatima:
 
OSNOVNE ŠKOLE – RANG LISTA
 
1. mjesto / UZ MRAV, OŠ Petar Zrinski, Čabar:
Isplativost korištenja IOT tehnologije u proizvodima učeničke zadruge
Učenica: Iris Malnar 8. r. / Mentorica: Tanja Šebalj Kocet
 
2. mjesto / UZ BELETINČEK, OŠ Beletinec, Beletinec:
Značaj uzgoja domaćih životinja u ljudskoj prehrani
Učenica: Lucija Conar 8. r. / Mentorica: Mateja Ratković
 
SREDNJE ŠKOLE – RANG LISTA
 
1. mjesto / UZ CELESTINA, Srednja škola Donji Miholjac:
Utjecaj podloge na brzinu rasta bukovače
Učenica: Rebecca Mitrović 3. r. / Mentorica: Tonka Šapina
 
2. mjesto / UZ SOVA, SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac:
Baština u drvetu, nekad i sad
Učenik: Ivan Breški 3. r. / Mentorica: Vanesa Topalović
 
3. mjesto / UZ KLEČKA ČAROLIJA, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin:
Utjecaj cijene proizvodnje na uspješnost poslovanja
Učenica: Lea Ćuk, 4. r. / Mentorica: Jasminka Turina Luketić
 
Ovim vas putem sve pozivamo da pogledate bogatstvo učeničkih radova u koje su utkani trud, kreativnost i entuzijazam učenika i njihovih mentora i koji će biti trajno dostupni na YT kanalu i mrežnim stranicama HUUZ-a.
 
Vjerujemo da će mnogi radovi biti korišteni u nastavi kao primjer pokaznih vježbi, mogućnosti i dometa izvannastavne aktivnosti učenika, ali i dobar pokazatelj raznovrsnosti interesa i djelatnosti učeničkih zadruga.