Search
Close this search box.

15 godina HUUZ-a

15 godina rada i djelovanja HUUZ je obilježio online video konferencijom Naših 15 godina / Zelene zadruge – Ekologija i recikliranje . Program je bio podijeljen u nekoliko blokova, od početaka i osnivanja HUUZ-a, virtualnih izložbi ekološkog djelovanja učeničkih zadruga, predavanja i predstavljanja presjeka rada svih županijskih podružnica kroz 15 godina.

U prvom dijelu pod nazivom Kako smo počeli, gdje smo sada, kamo idemo? , govorili su Zdenka Čukelj, načelnica sektora za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje iz MZO -a, Matija Bučar, dugogodišnji predsjednik Državnog povjerenstva za provedbu Smotri učeničkih zadruga i Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK -a. Kroz presjek svih 15 godina djelovanja HUUZ-a, sudionike su provele mr.sc. Marica Berdik, predsjednica HUUZ-a od osivanja do 2019. godine i Dragica Benčik, sadašnja predsjednica HUUZ-a, u mandatu od 2019. godine.  

Predstavljanje virtualne izložbe zelenih zadruga kroz četiri bloka, predstavili su Domagoj Bajtal i Martina Švarbić iz HUUZ-a. U sklopu petosatne konferencije održana su i tri predavanja: prvo, Slama kao sirovina za kvalitetan proizvod, održala je Ivana Vuković iz OŠ Matija Gubec, Tavankut, Republika Srbija. Drugo predavanje Razvojem očuvati, očuvanjem razvijati – spasimo sjeme naših starih sorti, održala je Božica Papeš Mokos iz Mreža sjemenara starih sorti, a treće, Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama – zelena poduzeća promiču održivo poduzetničko razmišljanje i djelovanje mladih ljudi u Hrvatskoj, Margita Radman iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Između predavanja i virtualnih izložbi, voditelji 21. županijske podružnice HUUZ-a predstavili su presjek rada svojih podružnica od osnivanja do danas. S obzirom da je većina aktivnosti HUUZ-a tijekom prve polovice ove godine kroz online stručna predavanje bila usmjerena na ekološko djelovanje učeničkih zadruga, potrebu očuvanja okoliša i recikliranja, odlučili smo da ova tema bude i centralna tema jubileja. S obzirom na veliki broj učeničkih zadruga koje su aktivne u ekološkim akcijama i djelovanju, od jeseni će biti predstavljene sa svojim integralnim prezentacijama i filmovima na HUUZ-ovim mrežnim stranicama i društvenim mrežama.