Zadrugari zadrugarima!

Dragi zadrugari, suradnici i prijatelji učeničkog zadrugarstva, humanitarna akcija Zadrugari zadrugarima! koju je Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva pokrenula u cilju pružanja pomoći učeničkim zadrugama Sisačko-moslavačke županije koje djeluju u školama čiji su objekti djelomično ili potpuno oštećeni potresom, uspješno je završena.

Hrvatska udruga učeničkih zadruga se ovima putem zahvaljuje svim učeničkim zadrugama i voditeljima na odazivu i solidarnosti koju su pokazali sudjelovanjem u akciji. U pomoć smo pozvali 596 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske te smo kroz mjesec i pola dana prikupili fantastičnih 94.268,00 kuna koje su učeničke zadruge te pojedinici uplatili stradalim školama u kojima djeluju učeničke zadruge.

Iako je akcija službeno završila, ona nema rok trajanja i ostaje otvorena za sve učeničke zadruge koji se još žele uključiti, a koje su to u proteklih mjesec i pol dana zbog određenih razloga i okolnosti propustile učiniti.

Do sad je akciji sudjelovalo preko 200 učeničkih zadruga iz 20. županija koje su donirale sljedeće učeničke zadruge:

  1. UZ Bratovština (SŠ Petrinja, Petrinja) – 12.645,00 kn
  2. UZ Gimsi (Gimnazija Sisak, Sisak) – 9.250,00 kn
  3. UZ Lovreki (OŠ Mate Lovraka, Petrinja) – 3.050,00 kn
  4. UZ Sunce (I. OŠ Petrinja, Petrinja)  – 12.490,00 kn
  5. UZ Zrinkavci (OŠ Katarina Zrinska, Mečenčani) – 9.550,00 kn
  6. UZ Goranka (OŠ Ivan Goran Kovačić, Gora) – 22.600,00 kn
  7. UZ Viksi (OŠ Viktorovac, Sisak) – 17.575,40 kn
  8. UZ Stucka (OŠ Dragutina Tadijanovića, Petrinja) – 7.108,00 kn

U nastavku prenosimo riječi zahvale voditelja doniranih učeničkih zadruga.

UZ Bratovština

Poštovani, znali smo da nećemo biti zaboravljeni, ali ovakvu akciju Zadrugari zadrugarima! nismo očekivali. Hvala Vam na uplaćenim donacijama, kao i na mnogobrojnim pozivima i ostvarenim kontaktima starih i novih kolega voditelja u prvim danima nakon potresa. Sredstva ćemo iskoristili za nabavu potrošnog materijala i popravke oštećenih alata i strojeva kada na jesen preselimo u nove prostore škole. I na kraju još jednom, hvala svima, zadrugarsko srce je bilo, jeste i ostaće veliko.

Srdačan pozdrav,

Drago Franić, voditelj UZ Bratovština, SŠ Petrinja, Petrinja

UZ Gimsi

Poštovani zadrugari, ovim putem želim se zahvaliti u ime Zadruge Gimsi i Gimnazije Sisak na akciji Zadrugari zadrugarima te na doniranim sredstvima. Donirana sredstva iskoristit ćemo za tiskanje zbornika učeničkih radova (literarnih, likovnih i znanstvenih) koji su nastali i bili ocjenjeni izvrsnošću od zadnjega tiskanoga zbornika do danas ili će nastati u narednom razdoblju i opremanje budućeg multimedijalnog prostora nakon sanacije zgrade Gimnazije Sisak.

S poštovanjem,

Blaženka Slovenec, voditeljica UZ Gimsi, Gimnazija Sisak

UZ Lovreki

Dragi zadrugari,

U ime UZ “Lovreki”, Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja, zahvaljujemo na hvalevrijednoj akciji. Prikupljena donirana sredstva ćemo upotrijebiti za kupnju polica, kola za glinu i pomoćnih sredstava za rad u keramici i fuziji stakla kojima se bavi naša UZ jer je tijekom potresa dosta toga uništeno. Najveća je šteta u izložbenom dijelu gdje su brojni učenički radovi uništeni. Dijelove keramike i stakla smo pokupili i razvrstali te ćemo ih uklopiti u neke od budućih radionica asemblaža i fuzije stakla.

Lijep pozdrav,

Ivana Švragulja ispred UZ Lovreki, OŠ Mate Lovraka, Petrinja

UZ Sunce

Poštovani,

zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u skupljanju donacija. Naša zadruga je na žalost ostala  bez svih alata i materijala za rad. Krećemo ispočetka, ali to će nam biti motivacija da budemo još bolji i uspješniji u svom radu.

Hvala vam svima od srca.

Robert Aleksić, učitelj TK i voditelj UZ Sunce, I. osnovna škola Petrinja

UZ Zrinkavci

Poštovani,

ovim putem Vam se želim zahvaliti na provedenoj akciji Zadrugari zadrugarima! Sva pristigla novčana donacija će nam svakako dobro doći kako bismo kupili potrebne materijale za nastavak rada i djelovanja Učeničke zadruge Zrinkavci iz OŠ Katarina Zrinska Mečenčani. Kupovinu ćemo ostvariti čim se vratimo u svoju školu.

Lijep pozdrav!

Erija Matković, voditeljica UZ Zrinkavci, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani

UZ Goranka

Poštovani!

Dobivena sredstva prikupljena akcijom Zadrugari zadrugarima nas je izuzetno razveselila u ovim teškim trenutcima kada smo uslijed razornog potresa ostali bez svojih škola u Gori i područne škole u Nebojanu. Aktivnosti školske zadruge „Goranka“  su se smanjile zbog nedostatka sredstava  i prostora u školi u kojoj smo privremeno smješteni. Financijska sredstva uložit ćemo u potrebne materijale i alate za rad i nastaviti s radom kao što smo i do sada. Zahvaljujemo organizatorima akcije i čim to prilike budu dozvoljavale, pozivamo Vas u našu školu kako biste upoznali naš rad i vrijedne zadrugare.

Maja Ostojić, voditeljica UZ Goranka, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Gora

UZ VikSI

UZ VikSi OŠ Viktorovac iz Sisak nakon razornog potresa ostala je bez prostora za rad, a i uništen je izložbeni prostor u holu škole (stol i police). Također je ostala i bez sredstava za kreativno stvaralaštvo, a dio pribora i alata za rad s keramikom je oštećen ili potpuno uništen. Zahvaljujući akciji Zadrugari zadrugarima učeničkoj zadruzi VikSi uplaćena su značajna novčana sredstva kojima će se obnoviti izgubljeni izložbeni prostor u holu škole, nabaviti sredstva za rad s keramikom i lončarskim kolom te uvesti nove djelatnosti kupnjom alata i strojeva za šivanje, obradu drveta, izradu bedževa… To će omogućiti zadrugari da provedu raznovrsne aktivnosti i radionice za sve učenike naše škole te potaknu kreativno stvaralaštvo, inovativnost i poduzetništvo.

Zadrugari UZ VikSi zahvaljuju svim zadrugarima koji su sudjelovali u ovoj akciji i na taj način omogućili nastavak rada zadruge.

Željka Kleković Brajenović, voditeljica UZ VikSi, OŠ Viktorovac, Sisak

UZ Stucka

Poštovani,

naša zadruga Stucka, iz OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji, jedna je od starijih učeničkih zadruga u Hrvatskoj. Unatoč kratkim prekidima u radu uspjela je opstati kroz više desetljeća. Razoran potres oštetio je veći dio školske zgrade, no pribor za rad, i, što je najvažnije, dokumentaciju zadruge, uspjeli smo spasiti. Doniranim sredstvima upotpunili bismo naš pribor i materijale za rad, unaprijedili proizvodnju aromatičnog i ljekovitog bilja u našem vrtu, te njegovo iskorištavanje u izradi sapuna, eteričnih ulja, krema i melema, te ukrasnih predmeta. Za sada, dok se ne obnovi školska zgrada i prostor za rad zadrugara, sva donirana sredstva u pričuvi su, na računu škole. U ime naše zadruge i naše škole zahvaljujem svim donatorima na podršci.

Srdačan pozdrav!

Jelena Klasnić-Smiljanić, voditeljica UZ Stucka, OŠ Dragutina Tadijanovića, Petrinja