XX. smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba

U petak, sunčanog 2. lipnja, na zagrebačkom Zrinjevcu održana je jubilarna 20. smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba. Domaćin ovogodišnje smotre bila je Učenička zadruga Imper i Osnovna škola Markuševec koji su pripremili bogat kulturno-umjetnički program svečanog otvorenja Smotre kojem je nazočila gospođa Sanja Urek iz Gradskog ureda za obrazovanje. Na Smotru su se prijavile rekordne 43 učeničke zadruge (36 iz osnovnih škola, 6 iz srednjih škola i 5 iz centara za odgoj i obrazovanje).
 
Na Zrinjevcu je svoje proizvode, u natjecateljskom dijelu, prezentiralo 36 učeničkih zadruga pred brojnim sugrađanima, posjetiteljima i turistima koji su imali prilike vidjeti mnoštvo posebnih, maštovitih, kreativnih i inovativnih zadrugarskih proizvoda kao i onih koji njeguju tradiciju, kulturu i baštinu. Kao zadruge gosti predstavili su se zadrugari iz OŠ „Matija Gubec“ Tavankut (Republika Srbija) koji su  predstavili način izrade i ljepotu njihovih proizvoda od slame te UZ Košnica iz OŠ Nikole Tesle iz Zagreba. Posjetitelji su u ugodnom ozračju mogli, osim razgledavanja štandova i kupovine zadrugarskih proizvoda, naučiti i neke nove vještine na radionicama organiziranim za posjetitelje Smotre. Zadrugari iz UZ Imper održali su Biljnu radionicu, Origami radionicu, Radionicu heklanja, a zadrugari iz UZ Sesvetska Sela su održali Radionicu tradicionalnog nakita. Zagrebačka zajednica tehničke kulture održala je radionice Konstrukcijsko modelarstvo i maketarstvo, Mogućnosti modela i maketa, Mašta i 3D olovka mogu svašta, Radionica flora i fauna od perli.
 
Predsjednica Prosudbenog povjerenstva voditeljica Podružnice HSUZ-a Grada Zagreba Marija Cik je prije objave rezultata u završnom obraćanju pohvalila rad svih zadrugara i voditelja i rekla da su svi sudionici na neki način pobjednici jer su svojim prisustvom predstavili svoje zadruge i time naglasili vrhunske vrijednosti rada, stvaralaštva i poduzetništva.
Nakon što je obišlo i vrednovalo sve učeničke zadruge na Smotri, Prosudbeno povjerenstvo predložilo je sljedeće učenike zadruge za Državnu smotru:
 
1. UZ Voltino iz OŠ Voltino,
2. UZ Grana iz Centra za autizam Zagreb,
3. UZ Eko Meštri iz OŠ Ivana Meštrovića,
4. UZ Listek iz OŠ Vjenceslava Novaka,
5. UZ Čučerski kinč iz OŠ Čučerje,
6. UZ To je to! iz OŠ Matije Gupca, a rezerva je UZ Šegrt Hlapić iz COO Goljak.
 
Čestitke svim zadrugarima koji su na ovoj smotri prezentirali svoj rad i svoje proizvode, a odabranim zadrugama želimo puno uspjeha na 35. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja se održava krajem rujna u Karlovcu.
 
Veliku galeriju slika možete pogledati na stranicama Podružnice HSUZ-a Grada Zagreba: