Search
Close this search box.

Stručni skup – socijalno poduzetništvo

U organizaciji Hrvatskog saveza učeničkih zadruga 25. kolovoza 2022. održan je stručni skup za voditelje i suradnike učeničkih zadruga. Stručni skup s temom Socijalno poduzetništvo održan je na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici pored Petrinje, a na skupu su se okupili voditelji i suradnici učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola iz Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije i grada Zagreba.

U prvom dijelu skupa, projekt Inkluzivne farme, dosadašnji rad i planove, sudionicima skupa predstavili su Ivan Latinčić iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije te Vesna Pereković Bučar iz Srednje škole Petrinja. Latinčić je kroz prezentaciju Inkluzivna farma – temelj samostalnog života sudionicima predstavio projekt od njegovih početaka do danas, sa svim razvojnim fazama, ostvarenim i planiranim ciljevima, ali i poteškoćama s kojima se Udruga susreće. Vesna Pereković Bučar održala je stručno predavanje Radna terapija kroz vrtlarstvo u kojemu je prezentirala uzgoj bilja i vrtlarstvo kao blagotvoran terapijski rad s korisnicima programa za nadilaženje izazova u svakodnevnom funkcioniranju osoba s poteškoćama, a primjer rezultata projekta jedinstven je u Hrvatskoj. Nakon predavanja, sudionici su obišli prostor i sadržaje Inkluzivne farme gdje su stekli uvid u postignute rezultate projekta.

U drugom dijelu, nakon predstavljanja projekta i obilaska Inkuzivne farme, sudionici su posjetili Eko centar Vrata Zrinske gore u Prnjavoru Čuntičkom gdje su Matija Bučar i Berislav Ličina, profesori u mirovini, održali kratka predavanja o geološkoj povijesti kraja Banovine te aktivnostima i programskoj ponudi Centra, dok je Slaven Ličina, suradnik Eko centra prezentirao originalni projekt izrade sunčanog sata. U sklopu posjete, sudionici su mogli pogledati i izložbu Geološka baština Banovine te s voditeljima Eko centra dogovoriti suradnju za mogućnost izvođenja izvanučioničke i terenske nastave.