Međužupanijski susret Podružnica HUUZ-a Međimurske i Zagrebačke županije

Međužupanijski susret Podružnica HUUZ-a Međimurske i Zagrebačke županije, održan je u četvrtak, 8. studenoga 2018. godine u OŠ Belica u Belici. Na skupu je sudjelovalo preko devedeset mladih zadrugara, voditelja i suradnika učeničkih zadruga. 

Osim razmjene iskustava voditelja i suradnika te druženja mladih zadrugara, održane su i četiri kreativne radionice za sve sudionike: Izrada međimurske gibanice, voditeljice Dragice Benčik iz UZ Fijolica, Izrada ukrasa od gipsa, voditeljice Emina Kefelje iz UZ Ftičeki, Izrada svjetlećeg nakita, voditelja Bojana Florianija iz Hrvatske zajednice tehničke kulture te radionica Pletenje narukvica, koju je vodila Martina Švarbić, uz pomoć Blanke Horvat iz HUUZ-a.

Život uz Muru
Prije sastanka i kreativnih radionica, domaćini skupa su u dopodnevnim satima goste iz Zagrebačke županije poveli u razgledavanje Mlinarske kuće u Žabniku.
Riječ je o svojevrsnom mlinarskom muzeju u kojemu posjetitelji mogu pogledati i multimedijalni prikaz o svakodnevici i ondašnjem životu mlinara kao i nekadašnjem životu uz rijeku Muru, te izloške iz etnografske zbirke vezane uz nekadašnji način života ovog kraja. Uz navedeno, zadrugari su mogli iskusiti i vožnju skelom preko Mure, puštanje mlina u pogon uz stručno predavanje turističkog vodiča. Posebno treba izdvojiti multimedijalnu 4D dvoranu u sklopu Mlinarske kuće gdje su se posjetitelji putem hologramske i 3D projekcije mogli vidjeti kako je izgledao jedan dan u životu mlinara kao i bogatu povijest mlinarenja ovoga kraja.

Belica – kraljica krumpira 
Nakon ovog prekrasnog izleta, susret Podružnica se nastavio u OŠ Belica u pitoresknom međimurskom mjestašcu Belica, jedno od dva mjesta u općini Belica, uz Gardinovac, najpoznatijem po – krumpiru. Naime, općina Belica je jedan od najvećih proizvođača krumpira u RH čija se proizvodnja danas bazira na suvremenoj tehnologiji, većim dijelom financirana iz fondova EU. Kao zahvalu, ovom je plemenitom gomolju, ispred zgrade Općine Belica podignut i spomenik, kako i dolikuje velikanu koji hrani cijelu županiju. S tom mišlju, nakon tople i srdačne dobrodošlice domaćina, na čelu s ravnateljem škole Antunom Žulićem i voditeljicom Međimurske podružnice HUUZ-a Dragicom Benčik, gosti su prionuli ukusnom ručku, kao uvertirom za popodnevne kreativne i, kasnije će se ispostaviti, izuzetno posjećene radionice. Nakon dinamičnog dana, razmjene znanja i druženja, jedan dio gostiju iz HUUZ-a vratio se u Zagreb, ispunjen pozitivnim dojmovima izuzetno gostoljubivih domaćina, dok je drugio dio programa suradnje dvije županije nastavljen i drugi dan u prijateljskoj i suradničkoj atmosferi.