Međunarodna suradnja – posjet Hrvatskoj školi Miroslav Krleža u Pečuhu

U sklopu međunarodne suradnje, 21. – 23. studenog 2014. godine, voditelji Podružnica i članovi IO i NO HUUZ-a, bili su u Pečuhu, u posjeti Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi i gimnaziji Miroslav Krleža. U sklopu škole je i učenički dom gdje  su sudionici bili smješteni.

Po dolasku, nakon smještaja sudionici su prisustvovali a neki i sudjelovali u kreativnoj božićnoj radionici trećeg razreda u školi Miroslav Krleža. Djeca i učitelji škole domaćina zajedno sa gostima napravili su zajednički rad – prekrasan božićni bor.

Nakon radionice organiziran je odlazak u kulturnu četvrt Zsolnay, gdje se obišlo manufakturu i vidjelo proces proizvodnje i oslikavanja keramike, te se obišlo prekrasne Đuđi i Ružičasta izložba, sve u sklopu kulturne četvrti Zsolnay. Zatim se išlo u obilazak stare jezgre grada – zidine, katedrala, džamija.

U subotu, drugog dana boravka, organiziran je odlazak u selo Zengővárkony, gdje se posjetio muzej pisanica sa 2500 prekrasnih eksponata kao i muzej slame u kojem se moglo vidjeti veliki broj različitih proizvoda od slame. Nakon toga, išlo se u Mohač u posjet radionici u kojoj se izrađuju bušarske maske koje su pod zaštitom kulturne baštine UNESCO-a.

Nakon povratka u Pečuh sudionici su u auli škole imali razgovor sa ravnateljem škole, gospodinom Gaborom Gyorvari, koji je sve upoznao sa nastankom, razvojem i djelovanjem njihove škole i učeničkog doma kao i cjelokupnim djelovanjem Zajednice Hrvata u Mađarskoj. U školi se provodi mađarski program ali po udžbenicima koji su prevedeni na hrvatski jezik. Zatim su svi predstavnici županija predali ravnatelju poklon za školu – proizvod učeničke zadruge iz koje dolaze.

U nedjelju, na povratku posjetilo se spomenik Nikoli Zrinskom i Sulejmanu u Sigetu, a u Hrvatskoj se posjetilo seosko gospodarstvo Kezele u Šumećanima.