HUUZ na svjetskoj izložbi zadruga u Manchesteru

Od 31. listopada do 2. studenog 2012. u Manchesteru je u duhu zajedništva, poduzetništva i fairtrade-a obilježena Međunarodna godina zadruga, pod geslom – Zadružno poduzetništvo gradi bolji svijet.
Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva bila je dio tog iznimnog događaja. Tim mladih zadrugara iz učeničkih zadruga srednjih škola: Ana, Barbara, Armando i Luka, zajedno sa svojim voditeljicama, Silvanom i Blankom, savjesno su predstavili učeničko zadrugarstvo u školama Republike Hrvatske.
Našu lijepu domovinu svijetu smo približili crvenim licitarskim srcima, vezenim pregačama, aromatičnom malvazijom, bogatim okusom maslinovog ulja, medom, aromatiziranim octom, unikatnim nakitom od stakla, šarenim torbama. Osobito zanimanje izazvala je lavanda, njezin  miris širio se čitavim prostorom i neodoljivo privlačio posjetitelje. 
Bilo je iznimno je iskustvo biti dio ove manifestacije, sudjelovati u svjetskom pokretu poduzetništva i stvaranja kroz zadrugarstvo, upoznati ljude iz Kenije, Tanzanije, Indonezije, Rumunjske, Bugarske, Južnoafričke republike, Meksika, Čilea, Kanade, Indije, Velike Britanije i mnogih drugih država svijeta. Još veću vrijednost imala je razmjena iskustava, te dobra volja i spremnost na suradnju kod svih sudionika ovog sajma iznimnih odlika.
Svijet je u Manchesteru okupio najbolje od zadrugarstva. 
Počašćeni smo što je Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva bila dio tog elitnog zadrugarskog društva.

COOPERATIVE TEAM BY HUUZ:
Young Cooperatves:
ANA Denžić, UZ Domček Varaždin, Učenički dom Varaždin,
BARBARA Fučec, UZ Jabuka, Gospodarska škola, Čakovec,
ARMANDO Vale, UZ Parentino, Srednja škola, Poreč,
LUKA Matok, UZ Pušlek, Poljoprivredna škola, Zagreb,
Heads:
SILVANA Šebalj – Mačkić, UZ Mrav, OŠ Petar Zrinski, Čabar,
BLANKA Horvat,  tajnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, Zagreb

Evo kako je  sudjelovanje na svjetskoj izložbi u Manchesteru doživio naš mladi zadrugar, LUKA

“Bilo je to jedno ugodno, lijepo i poučno putovanje. Mnogo toga smo vidjeli, doživjeli i stekli divno iskustvo. Imali smo prilike upoznati se sa pojmom zadrugarstva u svijetu i vidjeti kako se ono organizira u raznim zemljama svijeta. Razgovarali smo sa mladim zadrugarima, onim malo starijima i domaćinima manifestacije. Svi su bili vrlo prijazni i raspoloženi za razgovor. Vidjeli smo i iskusili tradicionalne proizvode zemalja svijeta te njihovu prezentaciju i plasman na tržište. Uzeli smo i mnoštvo brošura kao ogledni primjerak za oplemenjivanje i uspoređivanje sa našim prospektima, upoznali smo mlade zadrugare, naše vršnjake i raspitali se kako je osmišljena koncepcija zadrugarstva u njihovim školama. Naravno, razgledali smo Manchester, njegovu arhitekturu, kulturu..Bila je tu naravno i vožnja avionom, za neke prvi puta. Ugodna druženja i zabava sa mladima i našim divnim voditeljicama puta i jedno enormno iskustvo koje ćemo imati u našim srcima i pamćenju cijeloga života. I zato od svega srca hvala svim organizatorima, voditeljicama puta i svima onima koji su sudjelovali u ovome putu.”