Festival zadružnih proizvoda, Zagreb

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu, u organizaciji Ministarstva  gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji sa Zadružnim savezom Dalmacije i Hrvatskim poljoprivrednim zadružnim savezom, 1. srpnja održao se Festival zadružnih proizvoda na kojemu se predstavila i učenička zadruga Slog, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba.


Pod sloganom Zadruge: snaga budućnosti, festival je okupio poljoprivredne, braniteljske i učeničke zadruge koje su predstavile svoje proizvode, od stoljetnih tradicionalnih delicija poput slavonskog kulena, slanine, šunke, čvaraka i kolača, umjetničkih predmeta od slavonskog hrasta do dalamatinskih tradicionalnih delicija i proizvoda.

Festival je svečano otvorila pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac koja je poručila da zadrugari samo u sinergiji mogu dovesti do prosperiteta zadružnog poduzetništva u Hrvatskoj te napomenula kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo Otvoreni javni poziv za Program Razvoj zadružnog poduzetništva koji je otvoren do 4. kolovoza ove godine.

Prisutnima se obratio i predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, koji je govorio o istaknutim zadrugama s područja Dalmacije koje njeguju stoljetnu tradiciju i izrađuju proizvode s oznakom vrhunskog hrvatskog proizvoda. Upravitelj Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza Božo Volić pozvao je okupljene na prezentaciju najuspješnijih zadruga, kao što su PZ Ivanec, PZ Čakovec, PZ Plešivica. Kao i ranijih godina, na Festivalu je svoje aktivnosti prezentirala i radno-socijalna zadruga HUMANANOVA prepoznata diljem Europe po proizvodnji dizajnerske unikatne odjeće od recikliranog materijala, a Hrvatska udruga učeničkih zadruga, koja objedinjava skoro 600 učeničkih zadruga, predstavila je vrijedne ruke malih zadrugara učeničke zadruge Slog.