Ekologija i recikliranje

I dalje u zelenom tonu, šesta tema Zoom edukacija u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva naslovljena Ekologija i recikliranje (u učeničkim zadrugama), nastavljajući se na prethodne dvije – Školski vrt i Ljekovito bilje u učeničkim zadrugama – održala se 1. lipnja pred nešto više od 200 sudionika putem Zoom platforme. Predstavljene su četiri teme iz tri županije, na primjerima rada učeničkih zadruga koje već niz godina u svojim školama provode ekološke akcije i edukacije, a svojim radom u prostorima škola i školskih vrtova te akcijama u lokalnim sredinama daju primjer kako ekološki djelovati u zajednici, reciklirati i dodavati nove vrijednosti recikliranim materijalima.

U uvodnom dijelu, prilikom pozdravljanja svih sudionika, većinom voditeljica i voditelja učeničkih zadruga, Dragica Benčik, predsjednica HUUZ-a, izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom i interesom zadrugara za Zoom edukacije koje su u ovo pandemijsko vrijeme postale pravi rasadnik ideja i suradnje voditelja učeničkih zadruga te inspiracija i podstrek za daljnji rad. I ova edukacija obuhvatila je predavače iz različitih županija koji su kroz primjere svog rada s učenicima obradili teme ekološkog djelovanja i recikliranja u učeničkim zadugama te uzgoja bilja i povrtnica u školskim vrtovima.

Djeca, pozitivni primjer u zajednici naslov je prve prezentacije koju je održala Anita Cota, UZ Smrika iz OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog, Drniš. S obzirom na svoje bogato iskustvo, Cota je prezentirala niz ekoloških akcija koje provodi sa svojom  učeničkom zadrugom Smrika, naglašavajući važnost edukacije i pristupa djeci u osvještavanju ekološkog promišljanja kroz nastavu i praktičnu djelatnost. U tom pristupu, bitno je dozirati informacije kroz male korake i akcije podizanja ekološke svijesti, prvo u svojim životnim i djelatnim sredinama, da bi se kasnije, ta svijest i u konačnici, stav, oblikovao u manifestno i odgovorno ponašanje prema sebi, okolišu, prirodi i naposlijetku, budućnosti. U prezentaciji koja se može pogledati na web stranicama HUUZ-a, zaninteresirani mogu vidjeti i neke od primjera dječje participacije u projektu ‘Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša’ te ostale projekte koje je učenička zadruga Smrika provodila.

Drugu prezentaciju naslova Osvježi, obnovi voditeljima je predstavila Jasna Varga iz učeničke zadruge Obrtnik koja djeluje pri Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini i kroz većinu svojih programa je orjentirana na recikliranje i iskorištavanje (otpadnih) sirovina, a tijekom školovanja konstantno se uči o pravilnom zbrinjavanju otpada s obzirom da Obrtnička škola radi s raznim kemikalijama. Razvijanje ekološke svijesti i pozitivnog odnosa prema prirodi i okolišu kod učenika, bazira se u radu zadruge na izradi raznih korisnih i inovativnih predmeta od recikliranih materijala, rada u školskom vrtu te aktivnom radu unutar škole poput  razvrstavanja otpada, promocije recikliranja i odgovornosti za okoliš. Kroz kratko predstavljanje učeničke zadruge Obrtnik koja od 2015. godine djeluje kroz svojih šest sekcija, Varga je dala kratki presjek interesa, rada aktivnosti zadruge kroz niz predstavljanja na školskim i lokalnim manifestacijama te smotrama u organizaciji HUUZ-a. Ova aktivna zadruga poseban naglasak stavlja na obrtničku djelatnost sekcija koje u školi imaju odlične uvjete i za izradu zahtjevnijih proizvoda poput preše za briket od starog papira i blanjevine koju je zadruga predstavila na Državnoj smotri u Vinkovcima 2018. godine. ili solarnih klupa. Sve sekcije u svom su djelovanju orjentirane na iskorištavanje i recikliranje materijala, a koje sve proizvode i ideje ova vrijedna zadruga radi možete detaljnije pogledati u prezentaciji.

Posljednja prezentacija 6. Zoom edukacije HUUZ-a podijeljena je u dva dijela, a predstavili su je dvoje voditelja iz učeničke zadruge Kopriva iz koprivničkog COOR-a Podravsko sunce – Nela Bogadi i Luka Femec. U prvom dijelu, Nela Bogadi predstavila je koprivnički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju kroz kratki film o aktivnostima škole i učeničke zadruge Kopriva koja je posebno aktivna u ekološkoj edukaciji, a sama škola nosi i naziv Međunarodne eko škole zbog svojih aktivnosti oko recikliranja i ekoloških akcija zaštite prirode. Učenička zadruga Kopriva, osnovana 2017. godine, izrazito je aktivna i u školskom vrtu, a uz vrtlare, djeluje još pet sekcija – ekološka, radno-proizvodna, vezilje, mali likovnjaci i keramičarska sekcija. S obzirom da je COOR Podravsko sunce međunarodna eko škola, svake godine obilježavaju Dan planeta Zemlje u sklopu Projektnog dana škole, obrađujući jednu ekološku temu. Ove je godine ta tema bila Upcycle: ne bacaj, izradi! gdje su učenici reciklirali stare da bi izradili nove uporabne predmete koji će se koristiti, ali i predstavljati i prodavati na manifestacijama, sudjelujući u podizanju ekološke svijesti među zajednicom. Ovo je samo jedan od niza primjera ekološke aktivnosti škole i učeničke zadruge kojih ima zaista puno i vjerujemo da će mnogim zadrugama, ali i drugim Centrima za odgoj i obrazovanje unutar kojih djeluju učeničke zadruge dati puno ideja kako kreativno i ekološki djelovati. U drugom dijelu, Luka Femec je predstavio prezentaciju Kad se vrijedne ruke slože, zdravo se jesti može, ekološki uzgoj povrća u školskom vrtu te proizvodnju ajvara i pekmeza. Kroz kratki foto-film, sudionici su vidjeli cijeli proces – od sadnje sjemena, obrade i kultiviranja tla, do berbe plodova te izrade ukusnih proizvoda – ajvara i pekmeza. Navest ćemo da nas je posebno zaintrigirao pekmez od tikve i mušmule, kao i slastice i razne torte koje tako fino rade u ovoj vrijednoj zadruzi.

Vjerujemo da su svi sudionici jučerašnje edukacije naučili nešto novo i dobili poneku ideju za rad jer kod ove tri zadruge, čije smo ekološke aktivnosti predstavili, ideja svakako ne nedostaje.