Search
Close this search box.

35. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske

Smotra je održana u Poreču, od 26. do 29. rujna, u dvoranama hotela Plavi i Zorna. Predstavilo se  60 najbolje rangiranih učeničkih zadruga na županijskim smotrama, devet učenikih zadruga s istraživačkim radom te jedna učenička zadruga – gost iz inozemstva. Tijekom dva dana trajanja smotre održano je i deset kreativno-tehničkih radionica za sudionike i posjetitelje.

U dvorani hotela Plavi, uz šetnicu tik do mora, učeničke zadruge iz cijele Hrvatske okupirale su 700 kvadrata sa izložbenim prostorima, kreativnim radionicama i demontracijama praktičnih radova. Ovaj festival učeničke kreativnosti prezentirao je najbolje u učeničkom zadrugarstvu u protekloj školskoj godini te ponudio svim sudionicima i posjetiteljima sudjelovanje na besplatnim kreativno-tehničkim radionicama. I ove godine učeničke zadruge izabrane za 35. smotru UZ RH, prezentirale su pregršt kreativnih ideja realiziranih kroz razne ukrasno-uporabne predmete, poljoprivredne, prehrambene, kozmetičke i ljekovite proizvode, proizvode od keramike kao i mnoštvo drugih raznovrsnih proizvoda koji ideje crpe iz baštine i tradicije krajeva u kojima djeluju učenike zadruge. Osim krajnjih, gotovih proizvoda pripremljenih za tržište, sa svim elementima koje takvi proizvodi moraju imati – deklaracije, ambalaže, tržišnog dizajna i naravno, cijene jer je Smotra izložbeno-prodajnog karaktera – sve učeničke zadruge su na Smotri i demnostrirale izradu proizvoda s kojim su se predstavile. Na Smotri se predstavila i učenička zadruga – gost UZ Matija Gubec iz istoimene škole iz Tavankuta (Republika Srbija) te kao domaćin učenička zadruga  Parentino iz srednje škole Mate Balota.

35. smotra otvorena je 27. rujna prigodnim svečanim programom kojega su pripremili učenici škole domaćina Smotre – Srednje škole Mate Balota iz Poreča – te kratkim obraćanjem predstavnika institucija: Krešimir Bronić – ravnatelj SŠ Mate Balota, škole domaćina, Ugo Musizza – zamjenik gradonačelnika Poreča, , Dorijana Šumberac Jelić – pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Anton Pletikos – tajnik Hrvatske zajednice tehničke kulture Istarske županije i Grada Poreča, Dragica Benčik – predsjednica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga te Verica Jovanovski – viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

VIDEO: OTVARANJE SMOTRE I PRIKAZ PRAKTIČNIH RADOVA

Tijekom dva dana, zadrugari su se družili, razmjenjivali ideje i sudjelovali na radionicama, a iza ‘kulisa’ uživali u morskom ambijentu prekrasnog hotelskog resorta Plave lagune. Članovi Državnog povjerenstva 35. smotre UZ RH vrijedno su obišli su sve učeničke zadruge, pregledali sve izložbene prostore te demonstracije praktičnih radova. Iako Smotra u izložbenom dijelu programa nema natjecateljski karakter, obilazak Državnog povjerenstva i razgovor s učenicima i voditeljima iz svake zadruge važan je element za evaluaciju prezentiranog, a učeničke zadruge dobivaju i važnu povratnu informaciju oko same prezentacije i uređenja izložbenog prostora, dok učenici dobivaju vrijedno iskustvo prezentacije svojih radova.

Drugi dan Smotre, u četvrtak 28. rujna, u dvorani hotela Zorna održane su i prezentacije devet istraživačkih radova – četiri iz osnovnih i pet iz srednjih škola pred Povjerenstvom za vrednovanje istraživačkih radova 35. smotre UZ RH.

Na Smotri je sudjelovalo i 17 sudionika projekta Učim poduzetništvo 5.0 kojemu je cilj potaknuti osnovne škole na osnivanje učeničkih zadruga, te educirati nastavnike o poduzetništvu. Nositelj projekta je Agencija za odgoj i obrazovanje, a provodi ga zajedno s partnerima: tvrtka Vinco Innovation specijalizirana za inovacije te podršku poduzetnicima iz Norveške, Hrvatski savez učeničkih zadruga, Osnovna škola Vođinci i Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši. Cilj projekta je ojačati kompetencije učitelja osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko baranjske županije kroz međusektorsku suradnju i kreiranje inovativnih sadržaja i programa za razvoj i vođenje učeničkih zadruga i uvođenje sadržaja međupredmetne teme Poduzetništvo u nastavnu praksu. Tijekom trajanja Smotre svi sudionici projekta aktivno su sudjelovali u svim aktivnostima Smotre – obilasku izložbenih prostora s Državnim povjerenstvom, razgovorima s učenicima i voditeljima učeničkih zadruga, prezentacijama istraživačkih radova s ciljem stjecanja iskustva i utvrđivanju obrađenog nastavnog gradiva s dosadašnjih održanih edukacija – modula.

Smotra je zatvorena 28. rujna u popodnevnim satima kratkim scensko-glazbenim programom u organizaciji škole domaćina te svečanom dodjelom pohvalnica i zahvalnica učenicima i njihovim mentorima te izborom sedam Najproizvoda 35. smotre UZ RH koji je prijavilo 25 učeničkih zadruga.

REZULTATI ISTRAŽIVAČKIH RADOVA 35. SMOTRE UZ RH

OSNOVNE ŠKOLE

1. mjesto / UZ MRAV, IV. OŠ Bjelovar, Bjelovar

Gdje da smjestim mobitel?!

Učenik: Donat Jurišić, 7. r. / Mentorica: Tamara Brozović

2. mjesto / UZ Macaklin, OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj

Svečana ženska nošnja otoka Suska – jedinstvena u Europi?

Učenica: Vini Škarić, 6. r. / Mentorica: Sanda Kolaković

3. mjesto / UZ MRAV, OŠ Petar Zrinski, Čabar

Inovativno stvaranje i vrijednost uratka od recikliranog materijala

Učenica: Tiana Troha, 7. r. / Mentorica: Tanja Šebalj Kocet

SREDNJE ŠKOLE

1. mjesto / UZ SUNCE, Gospodarska škola Varaždin, Varaždin

Heljda – zdrava, ukusna i zaboravljena namirnica

Učenica: Lorena Tkalčec, 3. r. / Mentorica: Jasminka Prstec

2. mjesto / UZ VIDA, Srednja škola Vrbovec, Vrbovec

Jučer, danas, sutra – vrbovečki obrti u procesima promjena

Učenica: Nives Biškupec, 2. r. / Mentorica: Ana Dobraš

3. mjesto / UZ CELESTINA, Srednja škola Donji Miholjac,Donji Miholjac

Vještinom šivanja do poduzetničkog uspona zadruge

Učenica: Dora Sigurnjak, 3. r. / Mentorica: Mirta Grozdanić

NAJPROIZVODI 35. SMOTRE UZ RH

UZ Ludrum, OŠ S.S. Kranjčevića, Lovreć / Lopar – set nakita

UZ Ban, SŠ ban Josip Jelačić, Zaprešić / Kinč nije kič – keramički nakit inspiriran kinčem

UZ Zlatne ruke, OŠ Blage Zadre, Vukovar / Narukvica od kože

UZ Omorika, OŠ dr. Josipa Pančića, Bribir / Etno – torba

UZ Lavanda i ruzmarin, OŠ Jesenice, Dugi rat / Poljičanka – etno torba s utisnutim uzorkom jeseničke pregače

UZ Bosut, OŠ Ivan Kozarac, Nijemci / Svijetleća kutija (Lightbox)

UZ Vivo, OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija / Vivo čaj