Search
Close this search box.

1. Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije

1. Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije, održan je 18. listopada u Velikoj Gorici ispred POU Velika Gorica.

Ovaj događaj održan je po prvi puta sa željom da se stanovnicima županije pokaže što zadrugari rade, čime se sve bave. A bave se, uz ostalo, uzgojem jabuka, jagoda i trešanja, proizvodnjom pekmeza i meda, izradom keramičkih ukrasa i tradicijskog nakita, izradom suvenira…U Zagrebačkoj županiji djeluje 21 učenička zadruga, a na Danu učeničkih zadruga svoje proizvode  izložilo je 16 učeničkih zadruga.

„Djeca uče svoj rad plasirati na tržište i stjecati novac. Vode ih učitelji koji imaju osjećaj pobuditi u djeci stvaralaštvo“ – rekla je Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije.

Manifestaciju je otvorio Vjeran Štublin, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, istaknuvši da su učeničke zadruge Zagrebačke županije među najboljima u državi. Nakon otovrenja mladi zadrugari su složno otpjevali njihovu zadrugarsku himnu “Kad se male ruke slože”.

Među posjetiteljima koji su došli na ovu prodajnu izložbu bili su i najmlađi, djeca iz obližnjeg dječjeg vrtića. Izloženi radovi mogli su se i kušati i kupiti, a zarađeni novac utrošit će se u nabavu neophodna materijala za nove učeničke kreacije.

Nakon izložbeno prodajnog dijela ove manifestacije uslijedile su zabavne igre na obližnjoh livadi – skakanje u vrećama, hodanje na štulama, povlačenje užeta i kako pojesti jabuku s rukama na leđima. Nakon dobre zabave i obilja smijeha, svi zadrugari dobili su tombole i već pomalo umorni išli na ručak u obližnju srednju ugostiteljsku školu.